Sushi – z czym to się je?

Sushi samo w sobie nie jest już dla więszości z nas niczym egzotycznym. Surowa ryba, ryż, sos sojowy, imbir, wasabi, pałeczki – pfff… też mi coś… Sytuacja przedstawia się nieco gorzej, gdy mamy przed sobą menu “suszarni” – więszość z nas nie ma zielonego pojęcia, co kryje się pod tak tajemniczymi nazwami jak ura maki, inari, inside out roll. Jeszcze gorzej, gdy przyjdzie nam jeść sushi w prawdziwej japońskiej restauracji – jak trzyma się te przeklęte pałeczki? Co zjeść najpierw – imbir czy wasabi? A może wymieszać wasabi z sosem sojowym? Co wypada, a co nie wypada? Pomocy, Sushi! Z czym to się je?

Infografika sushi

Pyszne.pl przychodzi z pomocą – specjalnie dla Was przygotowaliśmy najważniejsze informacje na temat rodzajów sushi, etykiety jedzenia sushi i sztuki władania pałeczkami w jednym miejscu!

infografika o sushi

Rodzaje sushi

Maki 
maki sushi z awokado i tuńczykiem

Maki to najpopularniejszy rodzaj sushi. Powstaje poprzez zawinięcie ryżu oraz innych składników – np. ogórka, avocado, łososia w wysuszony arkusz wodorostu nori.

Hosomaki haso maki sushi na desce granitowej z wasabi

Hoso-Maki to cieńsza odmiana maki. Ryż i 1 dodatkowy składnik są zawinięte w pół paska wodorostu nori.

Futo-Makifuto maki sushi

Futo-Maki to grubsza odmiana maki. Rolka sushi składa się z minimum 3 składników zawiniętych w cały wodorost nori.

Nigiri nigiri sake sushi

Nigiri to sushi formowane w dłoni. Powstałe w ten sposób bloczki ryżu są przykryte kawałkiem ryb, owoców morza bądź warzyw.

Ura-Maki / Inside Out Roll / California Rollura maki sushi

Ura-Maki to tak zwane odwrócone maki. Składniki są zawinięte w  otoczony z zewnątrz ryżem arkusz nori. Całość często obtoczona jest w kawiorze, sezamie lub szczypiorku.

Temakitemaki sushi

Temaki znaczy w dosłownym tłumaczeniu “robiony ręcznie”. Kawałek paska nori jest zawijany i formowany manualnie w rożek, który następnie wypełniany jest dowolnymi składnikami.

Chirashi chirashi sushi

Chirashi należy do mniej znanych w Europie rodzajów sushi i wyglądem w niczym nie przypomina klasycznej japońskiej rolki. Chirashi to po prostu kilka składników sushi (ryba, warzywa) wymieszanych wraz z ryżem w miseczce

Gunkanmakigunkan maki sushi

Gunkan w dosłownym tłumaczeniu oznacza statek lub okręt wojenny. Guankanmaki to ryż zawinięty w arkusz wodorostu nori, pokryty rybią ikrą lub innymi składnikami.

Inari inari sushi

Inari to smażone w głębokim oleju “saszetki” z tofu, wypełnione ryżem i innymi dodatkami.

Sashimisashimi sushi surowy łosoś

Sashimi nie należy do klasycznych rodzajów sushi. W większym stopniu jest to sposób przyrządzania  i serwowania ryby: jej surowe plastry są podawane z wasabi i sosem sojowym.

Składniki sushi

Najpopularniejsze, tradycyjne składniki do sushi to:

  • Ebi – krewetka
  • Daikon – marynowana rzepa
  • Kani – krab
  • Surimi – paluszki krabowe
  • Sake – łosoś
  • Unagi – węgorz
  • Tako – ośmiorniczka
  • Rogen – kawior
  • Ninjin – marchewka
  • Tamago – omlet
  • Kappa – ogórek
  • Kampyo – suszone włókno dyni
  • Saba – makrela
  • Tekka/Maguro – tuńczyk
  • Mongoika – sepia

Lista składników jest oczywiście o wiele dłuższa, a to jakie dodatki użyjemy i co do sushi włożymy zależy tylko od naszej kreatywności. Popularne, choć już nie tradycyjnie japońskie składniki do sushi to np. kremowy serek typu philadelphia czy awokado. Na popularności zyskuje też wegańskie sushi, w którym w roli dodatków wykorzystuje się znacznie więcej, często bardzo egzotycznych warzyw.

Słowniczek sushi

  • Edamame – ugotowana zielona fasolka sojowa
  • Gari – marynowany imbir
  • Hangiri – tradycyjna, japońska drewniana miska do ryżu
  • Makisu – bambusowa mata używana do formowania sushi
  • Mirin – słodkie japońskie wino
  • Miso – pasta ze sfermentowanej fasolki sojowej
  • Nori – wysuszone arkusze z wodorostów morskich
  • Sake – japońska napój alkoholowy produkowany z ryżu, zawierający 15-20% alkoholu
  • Shamoji – bambusowa łopatka do ryżu
  • Shoyu – sos sojowy
  • Tempura – mieszanka mąk służąca jako panierka do sushi
  • Uchiwa – japońskie wachlarze służące do chłodzenia ryżu
  • Wasabi – bardzo ostry, zielony chrzan japoński

Jak jeść sushi – etykieta jedzenia

Odpowiedź na pytanie jak jeść sushi nie jest taka prosta. Nie wystarczy nauczyć się jak trzymać pałeczki. Należy też zwrócić uwagę na etykietę jedzenia sushi, dzięki czemu wypadniemy dobrze nawet w towarzystwie japończyków! Przede wszystkim powinniśmy przestrzegać podstawowych zasad:

  • Sushi należy jeść wyłącznie pałeczkami lub palcami. Używanie sztućców jest w złym geście.
  • Nie wypada odgryzać kawałka sushi, z wyjątkiem Temaki. Pozostałe rodzaje sushi należy zjeść w całości.
  • W sosie sojowym należy zanurzyć sushi od strony ryby. Nie powinno się zanurzać w shoyu ryżu.
  • Nie dodajemy wasabi do miseczki z sosem sojowym.  Wasabi należy nałożyć bezpośrednio na rybę.

Więcej zasad jedzenia sushi oraz ilustracja jak trzymać pałeczki do sushi:
etykieta jedzenia sushi

Najpopularniesze rodzaje sushi zamawiane w Polsce

Polacy lubią rybkę! Rodzaje sushi mogą być bardzo różne, bo poza standardowymi, wiele zależy też od inwencji kucharza. Do najczęściej zamawianych rodzajów sushi w Polsce należą sake maki (z łososiem) i teka maki (z tuńczkiem).

najpopularniesze rodzaje sushi w Polsce

Gdzie je się najwięcej sushi?

25% sushi zamówienego w 2015 r. w Polsce na Pyszne.pl przypada na mieszkańców Warszawy;
21% na mieszkańców Krakowa,
13% na mieszkańców Wrocławia,
8% na mieszkańców Poznania
2% na mieszkańców Gdańska.

Sushi, pizza czy hamburger?

Zastanawiasz się co zjeść na lunch, obiad lub kolację? Zobacz ile sake maki możesz zjeść zamiast cheesburgera, pizzy lub spaghetti!

1 duży cheesburger (560kcal) = 20 Sake Maki
1 pizza z salami (870kcal) = 31 Sake Maki
1 porcja spaghetti bolognese (670kcal) = 24 Sake Maki


Naszła Cię ochota na sushi? Wpisz swój kod pocztowy:


A jeśli zaciekawił Cię temat, zobacz co jeszcze ma do zaoferowania kuchnia japońska!