Podaj swój adres lub skorzystaj z funkcji lokalizacji.
Znajdź restaurację i dodaj ulubione danie do koszyka.
Zapłać wygodnie online lub gotówką przy odbiorze. Smacznego!
Nieco mniej popularne od japońskiego, wciąż zamawiane częściej niż dania kuchni gruzińskiej. Meksykańskie jedzenie jak żadne inne pobudza kubki smakowe, dodaje energii do działania i pozostawia po sobie wspomnienie kulinarnej przygody. Kuchnia meksykańska łączy w sobie tradycje czasów przedhiszpańskich i zwyczaje kuchni kolonizatorów. Meksykanie przypisywali kukurydzy ludzkie uczucia, Majowie natomiast wierzyli, że człowieka uformowano z krwi oraz masy kukurydzianej. Kukurydza, podobnie jak chili, fasola, dynia, pomidory i bataty, stanowiła podstawę diety meksykańskich Indian. Wraz z kolonizatorami do państwa położonego w Ameryce Środkowej przybyły zboża, a także liczne warzywa, m.in. czosnek, marchew, buraki czy sałata. Przed konkwistą Meksykanie nie hodowali zwierząt – prócz indyków, zatem obce było im dotąd krowie mleko i produkty mleczne. Gdyby nie kolonizacja, nie byłoby chrupiących tacos, wypełnionej smakowitym farszem quesadilli i nachos na jeden gryz? Być może. Wskutek zaistniałego biegu wydarzeń możemy się jednak cieszyć przysmakami, które przez stulecia stały się charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej.
Warto zagłębić się nieco w kulinarną terminologię, by móc swobodnie poruszać się po menu restauracji meksykańskich, oferujących jedzenie na dowóz w niemal każdym polskim mieście. Tacos to przekąska z małych kruchych tortilli z mąki kukurydzianej, wypełnionych farszem różnego rodzaju: szarpaną wołowiną, kiełbasą chorizo, awokado, mango, pomidorami i innymi, często posypane obficie kolendrą. Tortille natomiast wypieka się bez tłuszczu z ciasta z mąki pszennej. To placki o większej średnicy – można je podawać z lekkimi dipami lub z farszem. Sławne meksykańskie burrito to właśnie tortille nadziewane obficie pikantnym farszem z dodatkiem mięsa, sera, czerwonej fasoli, kukurydzy i wielu innych warzyw. Znana jest również zapiekana odmiana burrito, czyli chimichanga. Pozostając w tematyce meksykańskich potraw narodowych, należy wspomnieć o chili con carne. Nazwę tego jednogarnkowego dania można przetłumaczyć jako „chili z mięsem”, często podaje się je z ryżem lub z tortillą. Nachos to z kolei trójkątne kawałki tortilli, zapiekane ze startym serem zółtym oraz odrobiną papryki jalapeno. Jada się je, maczając w salsie – to typowa meksykańska przystawka. Masz ochotę na dania meksykańskiej kuchni? Zamów je z dowozem już dziś! Organizujesz przyjacielowi przyjęcie urodzinowe? Home catering z restauracji meksykańskiej to będzie strzał w dziesiątkę – nietuzinkowe dania zachwycą gości, wzmacniając wspomnienie udanego wieczoru.
Szukasz dobrego jedzenia z dowozem w Rzeszowie, w Poznaniu lub w dowolnym większym mieście? Oto, jak zamówić przez internet dania kuchni meksykańskiej: