Nieco mniej popularne od japońskiego, wciąż zamawiane częściej niż dania kuchni gruzińskiej. Meksykańskie jedzenie jak żadne inne pobudza kubki smakowe, dodaje energii do działania i pozostawia po sobie wspomnienie kulinarnej przygody. Kuchnia meksykańska łączy w sobie tradycje czasów przedhiszpańskich i zwyczaje kuchni kolonizatorów. Meksykanie przypisywali kukurydzy ludzkie uczucia, Majowie natomiast wierzyli, że człowieka uformowano z krwi oraz masy kukurydzianej. Kukurydza, podobnie jak chili, fasola, dynia, pomidory i bataty, stanowiła podstawę diety meksykańskich Indian. Wraz z kolonizatorami do państwa położonego w Ameryce Środkowej przybyły zboża, a także liczne warzywa, m.in. czosnek, marchew, buraki czy sałata. Przed konkwistą Meksykanie nie hodowali zwierząt – prócz indyków, zatem obce było im dotąd krowie mleko i produkty mleczne. Gdyby nie kolonizacja, nie byłoby chrupiących tacos, wypełnionej smakowitym farszem quesadilli i nachos na jeden gryz? Być może. Wskutek zaistniałego biegu wydarzeń możemy się jednak cieszyć przysmakami, które przez stulecia stały się charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej.
Warto zagłębić się nieco w kulinarną terminologię, by móc swobodnie poruszać się po menu restauracji meksykańskich, oferujących jedzenie na dowóz w niemal każdym polskim mieście. Tacos to przekąska z małych kruchych tortilli z mąki kukurydzianej, wypełnionych farszem różnego rodzaju: szarpaną wołowiną, kiełbasą chorizo, awokado, mango, pomidorami i innymi, często posypane obficie kolendrą. Tortille natomiast wypieka się bez tłuszczu z ciasta z mąki pszennej. To placki o większej średnicy – można je podawać z lekkimi dipami lub z farszem. Sławne meksykańskie burrito to właśnie tortille nadziewane obficie pikantnym farszem z dodatkiem mięsa, sera, czerwonej fasoli, kukurydzy i wielu innych warzyw. Znana jest również zapiekana odmiana burrito, czyli chimichanga. Pozostając w tematyce meksykańskich potraw narodowych, należy wspomnieć o chili con carne. Nazwę tego jednogarnkowego dania można przetłumaczyć jako „chili z mięsem”, często podaje się je z ryżem lub z tortillą. Nachos to z kolei trójkątne kawałki tortilli, zapiekane ze startym serem zółtym oraz odrobiną papryki jalapeno. Jada się je, maczając w salsie – to typowa meksykańska przystawka. Masz ochotę na dania meksykańskiej kuchni? Zamów je z dowozem już dziś! Organizujesz przyjacielowi przyjęcie urodzinowe? Home catering z restauracji meksykańskiej to będzie strzał w dziesiątkę – nietuzinkowe dania zachwycą gości, wzmacniając wspomnienie udanego wieczoru.
Szukasz dobrego jedzenia z dowozem w Rzeszowie, w Poznaniu lub w dowolnym większym mieście? Oto, jak zamówić przez internet dania kuchni meksykańskiej: