Podaj swój adres lub skorzystaj z funkcji lokalizacji.
Znajdź restaurację i dodaj ulubione danie do koszyka.
Zapłać wygodnie online lub gotówką przy odbiorze. Smacznego!
Co kojarzy się z kuchnią chińską? Przede wszystkim aromat. Intensywny, pobudzający zmysł smaku, niecodzienny... A gdyby tak spotkania z prawdziwym chińskim jedzeniem odbywać co dzień? To kuchnia bardzo zdrowa. Oparta na zasadzie pięciu przemian, wedle której każdy smak odpowiada jednemu z żywiołów, a w daniu powinny być składniki reprezentujące każdy z nich. Delikatne, gwieździste pierożki dim sum, bogatą w składniki odżywcze zupę won ton i wiele innych potraw kuchni chińskiej zamówisz z dowozem wprost do Twoich drzwi. Dowiedz się, jak gotuje się w chińskich restauracjach i dlaczego zamawianie jedzenie online to najprostszy sposób na udany posiłek.
Kuchnia chińska, tak jak polska, różni się nieco w zależności od regionów. Są jednak pewne uniwersalne zasady, rządzące przygotowywaniem potraw. Jedna z nich brzmi: „Wszystko, co się porusza, nadaje się do jedzenia”. To powiedzenie obrazuje różnorodność kuchni chińskiej, w której spożywa się nie tylko drób, wieprzowinę czy wołowinę, ale również owady, gady, rozmaite owoce morza i ryby, o jakich Europejczykom się nie śniło. Chińczycy są również mistrzami niemarnowania. W chińskich restauracjach i w ulicznych punktach gastronomicznych kucharze gotują i smażą całą świnię, kaczkę czy kurczaka. Osobno mięso, skórę, kurze łapki, móżdżki, a nawet świńskie ogony. W Polsce wciąż trudno o takie specjały, choć chińska kuchnia kojarzy się pozytywnie. „Chińczyk na wynos” to przede wszystkim sycąca mieszanka smażonego makaronu z mięsem i warzywami, ryż z dodatkami, a także kurczak w sezamowej panierce. Tego typu chińskie jedzenie umila wieczory filmowe, pozwala na relaks po długim dniu pracy i zaspokaja głód po nocy spędzonej w klubach. Można odnieść wrażenie, że kucharze przygotowują potrawy łatwo, szybko i przyjemnie. Z jednej strony tak, z drugiej – rytuał gotowania ma dla Chińczyków bardzo duże znaczenie, a można się o tym przekonać chociażby oglądając film Anga Lee „Jedz i pij, mężczyzno i kobieto”.
Największym ośrodkiem chińskich restauracji w Polsce jest oczywiście Warszawa, cel podróży większość imigrantów z Państwa Środka. Wiele restauracji kuchni chińskiej zlokalizowanych jest w okolicy biurowców na Domaniewskiej, sporo lokali mieści się również w Śródmieściu. Chińskie jedzenie dotarło już do wszystkich polskich większych i mniejszych miast. Spróbujesz go nawet w Kielcach i w Kaliszu. Jak mówią goście, „jest coraz lepsze”. Pierwsze otworzone kilkadziesiąt lat temu restauracje chińskie w Polsce dostosowywały dania do palety smakowej odwiedzających. Jednak w miarę postępu globalizacji oczekiwania się zmieniły: Polacy chcą potraw takich, jakie kosztowali w trakcie podróży do Szanghaju czy przez Syczuan. Oferta chińskich restauracji wciąż się powiększa (zwrócisz na to uwagę, przeglądając menu z kuchnią chińską na Pyszne.pl). W ostatnich latach furorę wśród smakoszy zrobiły pierożki na parze, powstają nawet lokale, które specjalizują się w ich przyrządzaniu, np. zaParowani w Warszawie. W chińskich restauracjach w całej Polsce zamówisz z dostawą również długo pieczoną kaczkę po pekińsku, pikantne dania kuchni syczuańskiej oraz idealny wstęp do chińskiej uczy, sajgonki z nadzieniem warzywnym. Zamawiając z chińskiej restauracji na dowóz zjesz tak, jak tradycja nakazuje, próbując wszystkich potraw jednocześnie z rozłożonych na stole naczyń.
Jeśli wolisz poćwiczyć jedzenie pałeczkami w zaciszu własnego domu, zamów potrawy z chińskiej restauracji w Twojej okolicy na dowóz. Jak złożyć zamówienie online?