December 31, 2020 (Uaktualnione January 14, 2021)

Dlaczego zamienniki mięsa są najgorętszym trendem żywieniowym 2021 roku?

2020 rok przyniósł nam wiele, często z spektakularnych zmian w sposobie odżywiania, a trend na używanie zamienników mięsa jest jednym z tych, które mogą z nami zostać na dłużej.

Być może żywność produkowana na bazie roślin nie brzmi jak nowość, ale ten trend zdecydowanie nabiera pędu na całym świecie – a my postaramy się, aby tak zostało. 

A więc, czym dokładnie są alternatywy dla mięsa i jego substytuty? 

Substytuty mięsa, albo inaczej sztuczne mięso, to roślinne zamienniki, które wyglądają oraz smakują zaskakująco podobnie do prawdziwego mięsa. Mogą być zrobione z różnych białek roślinnych, takich jak soja lub seitan, które często dodatkowo są poddawane procesowi fermentacji, aby uzyskać efekt wizualny i smakowy, który w pełni zadowoli mięsożerców. 

Substytuty mięsa, albo inaczej sztuczne mięso, to roślinne zamienniki, które wyglądają oraz smakują zaskakująco podobnie do prawdziwego mięsa

Zamienniki mięsa od lat cieszą się popularnością wśród wegan i wegetarian, ale innowacyjne działania w tej branży sprawiły, że ten trend kulinarny zyskał na popularności wśród prawie wszystkich, niezależnie od tego, czy są miłośnikami mięsa, weganami czy fleksitarianami.  

Tak więc, jeśli jesteś typem osoby, która po prostu nie jest w stanie powiedzieć „żegnaj” soczystym stekom, pysznym burgerom, czy chrupiącym kiełbaskom, nie martw się – nie musisz.

Pomijając fakt, że substytuty mięsa smakują podobnie do prawdziwego, istnieje kilka innych powodów, dla których ten trend zyskuje coraz większą popularność. Po pierwsze, jest to ogromny krok w kierunku zmniejszenia negatywnego wpływu produkcji mięsa na środowisko. Biorąc pod uwagę, ile ziemi, wody i energii potrzeba do wytworzenia produktów mięsnych, cały ten proces (a co za tym idzie, również konsumpcja mięsa) jest jednym z największych trucicieli i powodem zmian klimatycznych. Produkcja mięsnych zamienników wytwarza około 10 razy mniej emisji gazów cieplarnianych i zużywa znacznie mniejszą ilość ziemi i wody. 

Pomijając fakt, że substytuty mięsa smakują podobnie do prawdziwego, istnieje kilka innych powodów, dla których ten trend zyskuje coraz większą popularność

Wybór produktów na bazie roślin, może również przynieść korzyści zdrowotne. Dieta opata na owocach, warzywach, orzechach i zbożach jest bogata w białka i błonnik, o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i może mieć wpływ na zdrowie i kondycję, na przykład naszego serca.

Przewiduje się, że do 2040 roku, 60% spożywanego mięsa będzie stanowiło jego roślinne substytuty. Już teraz coraz wyraźniej obserwujemy tę zmianę, a restauracje na całym świecie włączają mięso pochodzenia roślinnego do swojego menu. Niektóre z nich poszły o krok dalej, przekształcając swoje menu na całkowicie bezmięsne.

Przewiduje się, że do 2040 roku, 60% spożywanego mięsa będzie stanowiło jego roślinne substytuty

W Polsce znajduje się szereg restauracji, które ułatwiają przejście na zamienniki mięsa, są to na przykład: Vege Bistro w Warszawie, Sufeat w Krakowie czy Manna 68 w Gdańsku.

Trend używania i spożywania mięsnych zamienników ma się dobrze i raczej nie zniknie, a my jesteśmy podekscytowani, że możemy dokonać rewolucji w naszej diecie i nadal objadać się pysznościami. 

 Przewiń do następnego artykułu