Copy of ube ice cream hero
November 2, 2020 (Uaktualnione November 23, 2020)

Dlaczego ten słodki ziemniak z Filipin podbije Twoje podniebienie i profil na Instagramie

Globalizacja sprawia, że receptury i składniki zaczynają się przenikać i mieszać we współczesnych potrawach.

To, co kiedyś było unikalne dla danego kraju, obecnie jest przedmiotem eksperymentów na całym świecie, co doprowadziło do powstania zupełnie nowej gamy tekstur, smaków i składników dań.

W ten sposób trafiamy na ube. Ten filipiński korzeń pochrzynu (inaczej jam), zyskał ogromną popularność w sieci, szczególnie podbijając serca internetowych foodies, a to dzięki naturalnemu, jaskrawo-fioletowemu zabarwieniu, a także słodkiemu i orzechowemu smakowi. Niezwykły kolor sprawia, że jest często używany jako naturalny barwnik spożywczy.

Ube jest często porównywany do słodkiego ziemniaka, ale ma delikatniejszą konsystencję, która sprawia, że jest jeszcze bardziej wszechstronnym składnikiem potraw. Jest również słodszy, a jego smak opisuje się jako mieszankę wanilii i pistacji, nic więc dziwnego, że ube jest idealny do dodawania do całej gamy słodkich przysmaków. Jest podstawowym składnikiem większości filipińskich deserów, od ciastek po lody, pączki i ciasteczka – słowem, znajdziesz go w każdej słodkości.

Ube jest często porównywany do słodkiego ziemniaka, ale ma delikatniejszą konsystencję

ube

W porównaniu z innymi  pochrzynami ube jest zdrowszy, ponieważ jest naładowany antyoksydantami, które pomagają między innymi w walce z problemami z sercem, rakiem i innymi dolegliwościami.  Jest również doskonałym źródłem witamin, błonnika, potasu i zdrowych węglowodanów, co oznacza, że ube jest nie tylko miły dla oczu, jest również doskonały, jeśli chcesz, aby Twoje desery były zdrowsze. Co jest oczywiście świetną wiadomością, dla wszystkich fanów deserów i słodkości.

Kawiarnie na Filipinach bezsprzecznie dominują jeśli chodzi o trend ube.

Kawiarnie na Filipinach bezsprzecznie dominują jeśli chodzi o trend ube. W Manili, Indulge Patisserie ma całe menu poświęcone swoim ube-kreacjom. Mamasons w Londynie ma menu pełne fioletowych smakołyków, od lodów ube po ube-brownie i gorące ube kakao. Ube zawędrowało również do Holandii, gdzie można skosztować gałki (lub trzech) lodów ube w filipińskiej restauracji Baryos Pilippinas w Hadze.

 Przewiń do następnego artykułu