January 4, 2021 (Uaktualnione January 5, 2021)

Te trendy kulinarne zmienią nasz sposób odżywiania w 2021 r.

Nie jest tajemnicą, że rok 2020 nie do końca okazał się rokiem, jakiego byśmy chcieli

Niewątpliwie miał on jednak wpływ na nasze postrzeganie i myślenie o żywności. Od bardzo pikantnych wersji tradycyjnych potraw, po tofu z ciecierzycy, przygotujcie się na kulinarną podróż, podczas której poznacie najgorętsze trendy kulinarne, które pojawią się Waszych talerzach w 2021 roku.

1. Przekąskowanie jest na topie

Jednym z trendów przewidywanych na rok 2021, który przyznajemy, momentalnie zyskał naszą sympatię, jest Przekąskowanie. Praca w domu sprawiła, że tradycyjne godziny posiłków nie są już tak rygorystyczne, jak kiedyś (lunch o 11:00, czemu nie?), teraz okazuje się, że podjadane przez nas przekąski i przegryzki, doczekały się własnej nazwy.  Przekąskowanie (tak, nasza obsesja na punkcie przekąsek ma teraz swoją własną nazwę) być może wpłynie na wprowadzenie zmian w menu restauracji. Na pewno natomiast będzie miało wpływ na częstotliwość, z jaką będziemy sięgać po przekąski w ciągu dnia. Po pierwsze, żeby podnieść sobie poziom energii, po drugie, bo teraz jest to już w pełni uzasadnione. Masz ochotę na pyszną przekąskę? Spróbuj zapiekanki jalapeno z krakowskiej restauracji Doner House Kebab & Vege.

2. Klimatarianizm jest trendem, którego powinniście spróbować w 2021 r.

Istnieje wiele sposobów na zmniejszenie emisji dwutlenku węgla, jeśli chodzi o produkcję oraz pozyskiwanie żywności, jest to między innymi wybieranie produktów pochodzących z lokalnych źródeł oraz tych na bazie roślin. Niezależnie od tego, czy szukasz idealnego substytutu mięsa, czy po prostu chcesz dodać do swojego menu więcej produktów sezonowych, rok 2021 daje Ci szansę na zmianę, by Twoja dieta stała się nieco bardziej ekologiczna. A od czego zacząć? Może od spróbowania lokalnego przysmaku, jakim jest maczanka po krakowsku w Catering Równość w Krakowie.

3. Odkryj najbardziej wszechstronną roślinę strączkową na świecie

Ta skromna roślina strączkowa może wydawać się niedoceniana, ale wierzcie nam, to tylko pozory. Ciecierzyca, bo o niej mowa, to napakowany zdrowiem groszek, który wyznacza nowy trend kulinarny w 2021 roku. Wegan na pewno ucieszy informacja, że ciecierzyca jest doskonałym roślinnym źródłem białka, a dodatkowym bonusem jest fakt, że jest także bezglutenowa. Cieciorka ma absolutnie wszechstronne zastosowanie w kuchni i może być składnikiem niezliczonej ilości dań, od spodu do pizzy po ciastka, a nawet ciecierzycowe tofu. Pokochajcie więc ciecierzycę już dziś i dodawajcie do każdego przygotowywanego dania w 2021 roku. Koniecznie spróbujcie też placka z ciecierzycy, z warszawskiej restauracji Otorongo.

4. W 2021 całodzienne śniadania wchodzą do mainstreamu

Prawdopodobnie wiesz już, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, ale w 2021 roku, śniadanie może być częścią każdego posiłku w ciągu dnia. Zapomnij o zwykłej owsiance czy jajecznicy, śniadanie zasługuje na szczególną uwagę. Niewątpliwie ma na to wpływ nasz odmieniony tryb życia, praca z domu, co daje nam szansę na więcej kreatywności podczas przygotowywania posiłków, ze śniadaniem na czele.  Jeśli jednak nie masz ochoty na wczesne wstawanie i gotowanie, dlaczego nie zamówić french wege tostów z wrocławskiej restauracji Bułka z Masłem? Po tym pysznym posiłku spokojnie możesz też uciąć sobie popołudniową drzemkę.

5. Zaczyna robić się ostro

Masz ochotę na przygodę i odrobinę pikanterii na co dzień? Ucieszy Cię zatem informacja, że 2021 będzie rokiem, w który dodajemy jeszcze więcej pikanterii do naszego jedzenia. Od sosów chili po super ostre kimchi, pikantne jedzenie będzie jednym z najszybciej rozwijających się trendów kulinarnych roku, a my nie możemy się doczekać, aby spróbować nowej, ostrej wersji produktów z naszych domowych spiżarni. Czy odważysz się spróbować? Na początek zmierz się z fire burgerem z Burger Lab w Poznaniu.

6. Jadalne owady

Jadalne owady są obecnie jednym z najszybciej rozwijających się trendów kulinarnych na świecie. Nie jesteście przekonani? Może to skłoni Was do zmiany zdania: owady są bardzo bogate w białko i łatwe w hodowli, co sprawia, że stanowią one doskonałą, zrównoważoną alternatywę dla mięsa. Od chrupiących ciasteczek ze świerszczy po wrapy z chrząszczem, przyszłość żywienia to robaki i pasikoniki. Podczas gdy owady są już modne w daniach kuchni azjatyckiej, sprawa wygląda trochę inaczej w krajach poza klimatem równikowym. Co oznacza, że będziemy więc musieli jeszcze trochę poczekać, aż owady pojawią się w menu restauracji w Polsce.

7. Wykwintnie, ale przytulnie

Wygląda na to, że zamawianie dań do domu albo na wynos, również w 2021 roku będzie jedną z najpopularniejszych opcji, jeśli będziemy mieć ochotę na zjedzenie czegoś, z naszej ulubionej restauracji. Dlaczego więc nie dodać temu odrobiny wyrafinowania? Niezależnie od tego, czy świętujesz coś wyjątkowego, czy jesteś po prostu w nastroju na wyśmienity posiłek po całym tygodniu pracy, najlepsze restauracje w mieście, dostarczą frykasy prosto pod Twoje drzwi. Zapal świece, wypoleruj swoje najlepsze kieliszki i ciesz się doskonałym posiłkiem we własnym domu, na własnej kanapie. Na przykład porcją schabu z dzika, z olsztyńskiej restauracji Gęś i Zając.

 Przewiń do następnego artykułu