Plate 7
August 1, 2021 (Uaktualnione July 30, 2021)

Przewodnik po najpikantniejszych kuchniach świata dla miłośników ostrego jedzenia

Ostre potrawy, najgorętszy trend tego roku, nieźle namieszały w kartach restauracji na całym świecie. Choć szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu pikantnych interpretacji klasycznych przepisów, niektóre kuchnie już od starożytnych czasów bazują na ostrych smakach.

Bez względu na to, czy chcesz dodać życiu odrobiny pikanterii, czy wystawić swoje kubki smakowe na prawdziwy test wytrzymałości, odkryj razem z nami 5 najostrzejszych kuchni świata.

1. Peruwiańska

Poziom ostrości: pikantna

Oparta na kontrastach kuchnia peruwiańska doskonale balansuje wyraziste i ostre nuty głębią smaku i obfitością. Zróżnicowany klimat Peru sprawia, że kraj obfituje w nieskończoną ilość świeżych produktów – od imponującej liczby odmian ziemniaka po prawdziwe dobro narodowe, czyli aji amarillo. Ta pomarańczowa papryczka na pewno przypadnie do gustu tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z ostrym jedzeniem: jest na tyle pikantna, że na pewno rozgrzeje Ci podniebienie, a jednocześnie nie przytłoczy innych smaków. Jej owocowe nuty doskonale komponują się z peruwiańskim daniem aji de gallina, czyli kremową potrawą z kurczaka na ostro, lub lomo saltado, czyli podpalaną polędwicą wołową w sosie z marakui. Obu tych potraw spróbujesz w restauracji Peruwiana we Wrocławiu.

Nawet najmniejsza szczypta japońskich przypraw sprawi, że z uszu buchnie Ci para.

2. Japońska

Poziom ostrości: ogniście ostra

Choć na pierwszy rzut oka japońska kuchnia wydaje się niepozorna, tutejsi szefowie dobrze wiedzą, jak rozpalać podniebienia do czerwoności. Wasabi, musztarda karashi, sos koregusu – nawet najmniejsza szczypta japońskich przypraw sprawi, że z uszu buchnie Ci para.

Przetestuj wytrzymałość swoich kubków smakowych, serwując im parującą miskę spicy miso ramen, a ciastka rybne kamaboko potraktuj porządnym chlustem oleju chili – jednym z najpyszniejszych (i najostrzejszych) produktów importowanych z Chin. Jeśli starczy Ci odwagi, spróbuj Hot Maguro Ebi Roll z restauracji Suszarnia Sushi & Bar we Wrocławiu.

3. Indyjska

Poziom ostrości: alarm przeciwpożarowy

Kuchnia indyjska ze swoją szeroką gamą kolorowych papryczek chili to prawdziwy raj dla miłośników ostrego jedzenia. Zapomnij na chwilę o tikka masala i odkryj bogatą gamę dań o najróżniejszym stopniu pikantności. Zacznij od którejś z ostrych potrawek punjabi i stopniowo przejdź do curry typu laas maas z czerwonymi papryczkami chili mathania. Dajesz radę? Jeśli tak, skuś się na xacutti curry w restauracji Guru w Warszawie. Nie zapomnij tylko o schłodzonym mango lassi, które ugasi pożar w Twoich ustach.

Kuchnia indyjska to prawdziwy raj dla miłośników ostrego jedzenia.

4. Meksykańska

Poziom ostrości: piekielnie ostra

Tak jak autentyczna kuchnia meksykańska nie kończy się na tacos i salsach, tak i jej repertuar ostrych potraw nie sprowadza się jedynie do papryczek jalapeño. W kuchni meksykańskiej pikantność niejedno ma imię – ostrości dodają jej najróżniejsze produkty, od marynowanych chili po papryczkę pequin, czyli ulubiony składnik tutejszych gospodyń. Do wyboru jest również cała gama superostrych sals, w wersji na świeżo i w butelce, zwłaszcza salsa verde, która skutecznie podkręci temperaturę każdego dania. Dodaj jej do quesadilli z wieprzowiną z restauracji Pinâta w Gdańsku i posyp całość suszoną papryczką habanero — ale tylko pod warunkiem, że wytrzymasz ten ogień!

5. Tajska

Poziom ostrości: walka z żywiołem

Słynące z pikantności dania stir-fry, wyraziste zupy… Ostre jedzenie to podstawa kuchni tajskiej. Jej składnikiem obowiązkowym jest papryczka phrik khi nu, jedna z pięciu najważniejszych odmian chili w kuchni Azji Południowo-Wschodniej. Na pewno kojarzysz ją z pikantnego czerwonego curry z Tajlandii Środkowej. Chcesz podkręcić doznania? Spróbuj jej mniejszej (lecz dużo ostrzejszej) odmiany, papryczki phrik khi nu suan – wystarczy choćby odrobina, a natychmiast poczujesz silne uderzenie gorąca. Jeśli nie boisz się wyzwań, posyp nią pad thai kai z restauracji Taj w Krakowie. Tylko nie mów, że nie ostrzegaliśmy.

W kuchni meksykańskiej pikantność niejedno ma imię – ostrości dodają jej najróżniejsze produkty, od marynowanych chili po papryczkę pequin.

 Przewiń do następnego artykułu