Joloof rice
December 10, 2020 (Uaktualnione February 2, 2021)

Przewodnik po potrawach kuchni Afryki Zachodniej dla początkujących

Dla wielu z nas jedzenie to coś więcej niż tylko potrzeba, paliwo dla naszego organizmu, to kulinarna przygoda. A jeśli chodzi o kolejną pyszną destynację pozwól, że Ci przedstawimy, jeden z najgorętszych trendów kulinarnych roku 2020 – kuchnię zachodnioafrykańską.

Jeśli jeszcze nie znasz zachodnioafrykańskiego jedzenia, zapnij pasy, zaraz odkryjesz zupełnie nowy świat smaków. Od lokalnych mięs, po zboża, owoce i warzywa, każdy kraj zachodnioafrykański ma swoją własną kulturę kulinarną.  Oprócz tego, że pyszna, dieta afrykańska jest także bogata w białka i składniki pochodzenia roślinnego, co oznacza, że nie tylko świetnie smakuje, ale i jest dla Ciebie naprawdę dobra. 

W Polsce na dobre zadomowiły się restauracje serwujące wiele pysznych, międzynarodowych potraw, których po prostu musicie spróbować. Wśród nich na przykład dania kuchni zachodnioafrykańskiej. Odkryj smaki Afryki Zachodniej w MaghrebAfrican Kitchen in Warsaw, i South Africa Street Food w Modlniczka.

1. Puff Puffs

Puff puffs są uliczną przekąską, którą można się delektować w całej Afryce Zachodniej. Te przepysznie słodkie, smażone w głębokim oleju pączki są zrobione z mąki, drożdży, cukru, masła, soli, wody i jaj.

Po usmażeniu zazwyczaj są obtaczane są w cukrze, wanilii, cynamonie lub innych słodkościach, które sprawiają, że nie można się im oprzeć. Popularność tego dania sięga aż po Afrykę Wschodnią, a kraje takie jak Sudan, Uganda i Kenia mają  własne odmiany tego smakołyku. Oczywiście, każdy kraj ma inną nazwę dla tej przekąski, co sprawia, że jest to danie o wielu imionach, takich jak: ligemat, mandazi, czy bofloto.

puff puffs

2. Fufu  

Ta potrawa na bazie manioku jest uwielbiana nie tylko w Afryce Zachodniej, ale na całym świecie – i to nie tylko dlatego, że zabawnie się nazywa. Fufu pochodzi z dzisiejszej Ghany i zostało zaadaptowane przez inne kraje, takie jak Nigeria, Kamerun i Liberia, podbiło również  serca i żołądki – na Karaibach.  

Ale czym właściwie jest fufu? Już wyjaśniamy. Konsystencja ciasta fufu jest tworzona przez rozcieranie manioku, mąki bananowej i wody. Oczywiście, te składniki mogą i często są wymieniane na inne, takie jak bataty, owoce i ziarna. Wszystko w zależności od tego, jaka wersja dania jest przygotowywana. Od autentycznego ghańskiego fufu, przez kongijskie ugali, aż po kubańskie fufu con masitas, jest to jedno i to samo, uniwersalne danie.

Ryż jollof jest niezwykle popularny w całej zachodniej Afryce. Do tego stopniaże każdy kraj chce go uznać za swój własny.

Ciasto fufu jest formowane w małe kulki, które są zanurzane i jedzone z zupą lub gulaszem. W Nigerii często spożywa się je z cząberkami, takimi jak okra lub zupa pomidorowa, podczas gdy w Gambii i Senegalu łączy się je z gulaszem przyrządzanym na bazie orzeszków ziemnych. W Ghanie również zazwyczaj podaje się je z zupą z orzeszków ziemnych.

fufu

3. Ryż jollof 

Ryż jollof jest niezwykle popularny w całej zachodniej Afryce. Do tego stopnia, że każdy kraj chce go uznać za swój własny i choć nikt nie wie na pewno, skąd się wzięło to danie, jego popularność sprawiła, że stało się ono cennym dobytkiem kulturowym. Skąd te zachwyty? Być może wynika to z faktu, że jollof jest tak smakowity.

Wszystkie składniki gotowane są w jednym garnku, co pozwala ryżowi nasiąknąć mieszanką różnych, uzupełniających się smaków. Senegal, Nigeria i Ghana mają swoje własne, niepowtarzalne podejście do tej zachodnioafrykańskiej potrawy, a rywalizację w temacie traktują całkiem poważnie. Najlepszym przykładem niech będzie dwójka studentów z Nigerii i Ghany, którzy zostali zawieszeni w nauce na londyńskiej uczelni, za awanturę o pochodzenie ryżu jollof! Kto by przypuszczał, że potrawa z ryżu może być źródłem takiego zamieszania?

Jedną z najbardziej znanych potraw tego kraju jest cachupa, czyli gulasz z wolno gotujących się warzyw, w tym batatów, kukurydzy, fasoli i słodkich ziemniaków, podawany z lokalnym mięsem lub rybą.

Gwiazdami tego dania są oczywiście ryż i pomidory, które nadają mu charakterystyczny czerwony kolor. Łączy się je z cebulą, papryką, mieszanką ziół i przypraw oraz podaje się tradycyjnie obok mięsa lub ryby.

Teraz, gdy znacie już jego historię nie powinno was dziwić, że w roku 2015, datę 22 sierpnia ogłoszono Światowym Dniem Ryżu Jollof. Zaznaczyliśmy już ten dzień w kalendarzu, a Wy?

Ryż jollof

4. Smaki Republiki Zielonego Przylądka

Naszą listę uzupełnia wyspiarski kraj Republiki Zielonego Przylądka. Składa się on w sumie z 10 wysp, z których każda szczyci się własnym, niepowtarzalnym podejściem do kuchni zachodnioafrykańskiej, a to daje niemal nieograniczone kulinarne możliwości. 

Jedną z najbardziej znanych potraw tego kraju jest cachupa, czyli gulasz z wolno gotujących się warzyw, w tym batatów, kukurydzy, fasoli i słodkich ziemniaków, podawany z lokalnym mięsem lub rybą.

Jako, że jest to kraj wyspiarski, to ryby są głównym składnikiem potraw kuchni Republiki Zielonego Przylądka, a ich autorskim wkładem do repertuaru potraw zachodnioafrykańskich, jest caldo de peixe – gulasz rybny z dodatkiem warzyw.

Ta zachodnioafrykańska kuchnia jest idealna dla wegetarian, z kukurydzą i fasolą w rolach głównych, które razem tworzą szereg smacznych potraw, takich jak na przykład lokalny ulubiony cuscuz, danie śniadaniowe na bazie kukurydzy, którego nie należy mylić z marokańskim kuskusem.  

cachupa

5. Zupa Egusi 

Dopełnieniem naszej listy jest zupa egusi, czyli prawdziwie zachodnioafrykański kulinarny klasyk.  Egusi to dziko rosnąca odmiana tykwy, którą charakteryzuje bardzo sucha skórka i gorzki miąższ. Z wyglądu bardzo przypomina arbuza, ale w smaku bliżej jej do pestek dyni, z tym że zarówno smak,  jak i zapach ma zdecydowanie mocniejszy.

Dzięki swoim właściwościom odżywczym egusi jest podstawą kuchni zachodnioafrykańskiej, często używa się jej aby zagęścić tradycyjne zupy i gulasze. Pochodząca z Nigerii zupa egusi jest zwykle spożywana z batatami lub Fufu. Zupę podaje się w domach, ale znajdziecie ją również w menu restauracji w takich krajach jak Ghana, Sierra Leone i Kamerun. Ciekawe są różnice w jej przyrządzaniu, widoczne w poszczególnych krajach, a czasem nawet między sąsiednimi wioskami. Typowy nigeryjski przepis zawiera liściaste warzywa i mięso lub rybę, ale to zmielone nasiona egusi są najważniejszym składnikiem, dzięki czemu zupa zyskuje unikalny kolor i smak.  

Ponieważ kuchnia zachodnioafrykańska staje się coraz bardziej popularna na świecie, nadszedł czas, aby wypróbować ją w Twojej okolicy.

 

 Przewiń do następnego artykułu