January 29, 2021 (Uaktualnione March 5, 2021)

Twój przewodnik po bezglutenowych zamiennikach żywności

Znalezienie bezglutenowej alternatywy dla ulubionej potrawy może być nie lada wyzwaniem. Jeszcze trudniej, jeśli takiej opcji szuka osoba z celiakią i musi podporządkować się wielu gastronomicznym ograniczeniom. Może się nawet wydawać, że nieuniknione będzie pożegnanie z pizzą z opalanego drewnem pieca czy wypełnionego po brzegi burrito.  

Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz przygodę z dietą bezglutenową, czy po prostu szukasz nowych inspiracji i pomysłów, ponieważ już nie wiesz, co zjeść zamiast chleba, stworzyliśmy listę najlepszych bezglutenowych posiłków. Dzięki nim będziesz mógł cieszyć się swoimi ulubionymi daniami, ale w nowej odsłonie. Gwarantujemy, że będzie to pyszna odmiana.

1. Wybierz hawajskie poke bowl bez glutenu

Poke to hawajskie danie, które na całym świecie stanowi jedno z ulubionych dań w porze lunchu. Łatwo je pokochać – miska wypełniona świeżymi warzywami i białkiem w postaci ryby lub tempeh, może występować pod wieloma postaciami, co czyni poke idealną propozycją dla osób z celiakią.

To doskonała opcja do Twojego gluten-free menu przez cały tydzień. Najważniejsze, aby wybrać bazę bezglutenową, np. ryż, komosę ryżową lub sałatę, a następnie dobrać dodatki. Nasza ulubiona kombinacja? Inamata Salmon Poke, czyli marynowany łosoś z sosem shoyu w restauracji Aroha Bowl w Warszawie.

2. Meksykańskie tacos przyjazne celiakii

Nie jest tajemnicą, że lubimy meksykańskie jedzenie, ale odkrycie, że ta pyszna kuchnia Ameryki Środkowej jest odpowiednia także dla osób na diecie bezglutenowej, była dużym zaskoczeniem. Od quesadillas po tacos, wystarczy, że zrezygnujesz z pszennej tortilli i wybierzesz kukurydzianą.

Stosując dietę bezglutenowąmożesz wybierać spośród mnóstwa potraw kuchni azjatyckiej.

W efekcie otrzymasz nie tylko posiłek przyjazny osobom z celiakią, ale też danie o wyjątkowym, oryginalnym smaku. Szczególnie uwielbiamy Tacos al pastor na tortilli kukurydzianej w restauracji Manzana w Krakowie. Gwarantujemy, że pokochasz je jeszcze bardziej dzięki dodatkowej porcji guacamole.

3. Wietnamski makaron ryżowy – prosta i bezglutenowa alternatywa

Jeśli jeszcze tego nie wiesz, ryż znajduje się na liście produktów bezglutenowych. Stosując dietę bezglutenową, możesz wybierać spośród mnóstwa potraw kuchni azjatyckiej.

Niezależnie od tego, czy jest to gorący ramen, czy parująca i aromatyczna zupa pho, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać ulubioną miskę pełną idealnie sprężystego makaronu ryżowego. Jeśli masz ochotę na niezwykle pyszne i bezglutenowe danie, wypróbuj wietnamskie Noodle Bowl w restauracji Woosabi w Gdańsku.

4. Jak uzupełnić węglowodany na bezglutenowej włoskiej pizzy

Rozumiemy, że dla kogoś, kto nie toleruje glutenu, kuchnia włoska może wydawać się nieosiągalna – nawet najprostsze potrawy są zazwyczaj robione z pszenicy lub podawane z chlebem, w tym ulubiona przez wszystkich pizza.

Jeśli lubisz ciasto z opalanego drewnem pieca, ale przeszkodą jest alergia na gluten, mamy dobrą wiadomość: wiele pizzerii w Polsce oferuje pyszną pizzę bezglutenową, która zadowoli nawet najbardziej wymagających miłośników włoskiej kuchni. Siesta Trattoria we Wrocławiu dowodzi, że bezglutenowe ciasto pizzy może smakować tak samo, jak oryginalna, neapolitańska pizza.

Siesta Trattoria we Wrocławiu dowodzi, że bezglutenowe ciasto pizzy może smakować tak samo, jak oryginalna, neapolitańska pizza.

5. Kuchnia marokańska – jedna z najbardziej przyjaznych na świecie dla osób z celiakią

Kuchnia marokańska jest jedną z najbardziej przyjaznych dla bezglutenowców kuchni na świecie, przede wszystkim dzięki ogromnemu wyborowi zdrowych i przepysznych specjałów, takich jak tagine i szakszuka. Jednak prawdziwym bezglutenowym bohaterem każdego marokańskiego posiłku, jest bez wątpienia hummus.

Ta pyszna pasta zrobiona jest z ciecierzycy, soku z cytryny, czosnku, oliwy z oliwek i tahini, które są składnikami bezglutenowymi, dzięki czemu hummus jest daniem, które sprawdza się zarówno jako pasta do smarowania, jak i rewelacyjnie kremowy dressing do sałatek. Nasza wskazówka? Wypróbuj hummus jako dip, sięgając po świeże warzywa i chleb bezglutenowy lub krakersy. Spróbuj Hummus z tahini w Bekef w Warszawie.

 Przewiń do następnego artykułu