November 3, 2020 (Uaktualnione June 3, 2021)

Wszystkie letnie miejscówki, których musisz spróbować w Warszawie

Witamy w naszym comiesięcznym przeglądzie nowych restauracji, które teraz dostarczają wyśmienite jedzenie w całej Warszawie.

Słynąca ze swojej tętniącej życiem sceny kulinarnej stolica Polski jest rajem dla każdego prawdziwego foodie. Czasami można odnieść wrażenie, że co tydzień pojawia się tu nowa restauracja i trudno zdecydować dokąd pójść i od czego zacząć. I tu właśnie pojawiamy się my przychodząc z pomocą. 

Przeszukaliśmy ulice Warszawy, aby odkryć najlepsze nowe letnie lokale i smaki, które możesz dodać do swojej listy przebojów w tym sezonie.

DESKA I KRESKA
Swój ulubiony wege ramen znajdziesz w Umamitu Vegan Ramen.

Praga Południe

Umamitu Vegan Ramen to jeden z najlepszych wegetariańskich ramenów w Warszawie i nasza gorąca rekomendacja dla wszystkich miłośników rozgrzewających rosołów. Ich ultra pikantny tantnamen jest pełen mielonego mięsa sojowego, pieprzu syczuańskiego, pędów bambusa, blanszowanego pak choi i łagodnych nitek chilli w bogatym, orzechowo-sezamowym bulionie. Jeśli szukasz łagodniejszej opcji, to zupa miso przygotowana z dwóch różnych smaków miso, mleka sojowego, masła orzechowego, słodkich ziemniaków, marynowanego tofu i grzybów shitake jest wyborem idealnym.

Zespół Pizzerii Viadomo to eksperci od pizzy wypiekanej w piecu.

Praga Południe

W menu Pizzerii Viadomo znajduje się tylko jedna pozycja, a jest nią pizza wypiekana w piecu. Czeka tu na Was idealnie cienkie, chrupiące ciasto i pyszny wybór dodatków, m.in. con pollo z kurczakiem, karczochami i suszonymi pomidorami. Miłośnikom sera polecamy pizzę z camembertem, świeżymi pomidorami, marynowaną gruszką, orzechami włoskimi i obfitą porcją pesto.

Do La Cantina Meyhane na ich przepyszne menu z owocami morza

Nowy Świat

La Cantina Meyhane to nasza ulubiona rodzinna restauracja na Nowym Świecie, serwująca szeroki wachlarz śródziemnomorskich przysmaków. Koniecznie spróbujcie ich specjałów z owoców morza, takich jak grillowane krewetki przyprawione chilli i czosnkiem. Nie przegapcie także obfitej porcji bakłażana z parmezanem, przekładanego mozzarellą, świeżą bazylią i sosem pomidorowym. Na zakończenie koniecznie trzeba skosztować kremowego tiramisu, które dopełni tę śródziemnomorską ucztę.

Dopełnieniem śródziemnomorskiej uczty będzie kremowe tiramisu.

Tofu bowl z orzeszkami ziemnymi w Poke Rebel jest nieziemska.

Śródmieście

Dzięki niesamowicie zróżnicowanemu menu, Poke Rebel jest miejscem, w którym bez wątpienia zamówisz bowl swoich marzeń. Bowl z kurczakiem teriyaki pełny bulguru, zielonej mieszanki sałat, marynowanej cebuli, rzodkiewki i dyni, groszku cukrowego i kiełków słonecznika, to zawsze doskonały wybór. Masz ochotę na opcję wegańską? Nie szukaj dalej, bo oto jest tofu poke z orzechami ziemnymi, sałatą rzymską, szpinakiem, marynowanymi warzywami korzeniowymi, kiełkami słonecznika, prażonymi orzechami i pikantnym sosem orzechowym.

Poke Rebel to miejsce, w którym zamówisz bowl swoich marzeń.

Maska to klasyczna kuchnia polska w świeżej odsłonie

Praga Południe

Jeśli kiedykolwiek znajdziesz się na Saskiej Kępie w poszukiwaniu świetnego polskiego jedzenia, to mamy coś godnego polecenia. Maska od dawna przyciąga warszawiaków polskimi klasycznymi potrawami – o czym sami się przekonaliśmy. Sprawdź ich kurczaka w sosie cytrynowym, z serem camembert oraz sosem żurawinowym i frytkami lub zamów tradycyjny kotlet mielony ze smażonymi buraczkami i ziemniakami. Kiedy przyjdzie pora na deser, koniecznie zamów kawałek domowej szarlotki.

Maska od dawna przyciąga warszawiaków polskimi klasycznymi potrawami.

tel aviv
Deska i Kreska za smażonym chorizo ​​z czerwonym winem

Śródmieście

Nowy na dzielni, czyli Deska i Kreska, przygotowuje ciekawe połączenie francuskich i śródziemnomorskich smaków. Szeroki wybór dań głównych zawiera perełki takie jak smażone chorizo ​​z sosem z czerwonego wina, purée kukurydziane i grillowana cukinia. Jeśli szukasz szybkiego i prostego dania, odpowiedzią będzie pizza z pieca opalanego drewnem, na przykład pizza Pikanteria z mozzarellą, salami picante i cebulą.

Jeśli średnio wysmażony i soczysty burger to Twój wybór, spodoba Ci się Black Cat Burgers

Targówek

Black Cat Burgers ugruntował swoją pozycję jako lokalny ekspert w kategorii doskonale soczyste, średnio wysmażone burgery wołowe. Przykładem jest burger z serem cheddar, bekonem, piklami, cebulą, sałatą, sosem barbecue i majonezem. Wegetarianie nie mają co panikować, bo burger halloumi z cukinią, młodymi liśćmi szpinaku, marynowaną cebulą, plasterkami ogórka, prażonymi pestkami słonecznika, kiełkami słonecznika i domowym pesto to jeden z najlepszych wyborów.

Black Cat Burgers ugruntował swoją pozycję jako lokalny ekspert w kategorii doskonale soczyste burgery.

Vege Love dostarcza domową zupę kimchi

Ursynów

Dzięki oryginalnemu menu roślinnemu Vege Love przyciąga mieszkańców z całego Ursynowa, zarówno tych wege jak i jedzących wszystko. Jedna z naszych ulubionych pozycji w menu to makaron teriyaki z tofu, fasolą edamame, grzybami mun, groszkiem cukrowym, kiełkami, marchewką i sezamem. Masz ochotę na coś gorącego? Pożywna zupa micha kimchi z makaronem sojowym, fasolą mung, tofu, nori, shiitake, kiełkami i szczypiorkiem będzie najlepszą opcją.

deska i kreska
Amcia dostarcza najlepszy lunch… i wiele więcej

Stary Żoliborz

Szukasz nowego miejsca na lunch? Amcia Cafe & Lunch to nasze najnowsze odkrycie. Wszystko w menu jest kuszące (delikatnie mówiąc), od sałatki z pieczonych buraków, ze szpinakiem i serem feta, po grillowaną białą kiełbasę z pieczywem i ogórkiem kiszonym. Połącz swój lunch z popularnym smoothie bombovita z truskawkami, dodaj do tego kawałek domowej szarlotki na deser i zestaw idealny będzie gotowy.

Dzień i Noc to najlepsza restauracja na soczyste burgery

Śródmieście

Dzień i Noc słynie z najwyższej jakości burgerów na Śródmieściu – oczywiście mamy swoich faworytów w menu. Jeśli masz ochotę na coś pełnego smaku, wypróbuj wędzonego cheeseburgera BBQ, w którym znajdziesz 225 g najwyższej jakości wołowiny, wędzony ser, warzywa, sos BBQ i wypiekaną na miejscu maślaną bułkę. Nie tylko burgery przyciągają tutaj tłumy – Dzień i Noc oferuje również wiele rewelacyjnych pizz, takich jak Spianata & Majonez z sosem pomidorowym, mozzarellą, picante spianata, majonezem z pieczonego czosnku i rukolą.

Jeśli masz ochotę na coś pełnego smaku, wypróbuj wędzonego cheeseburgera BBQ.

Najlepsze zamówienia z Pizzerii Złota 65

Mirów

Pizzeria Złota 65 oferuje wspaniałe pizze, takie jak pizza parmeńska z sosem pomidorowym, mozzarellą, świeżą rukolą, suszonymi pomidorami, oliwą czosnkową, Grana Padano i oregano. Największym hitem jest tutaj szpinakowy calzone z sosem śmietanowym, fetą, czarnymi oliwkami i oregano. Zdecydowanie musisz tego wszystkiego spróbować! Wielbicielom makaronów z pewnością przypadnie do gustu makaron w sosie śmietanowym z wędzonym łososiem, czosnkiem, szparagami, serem pleśniowym, białym winem i Grana Padano.

wiesz co zjesz
Sucre – lody naturalne i cukiernia dostarcza najwyższej klasy desery

Śródmieście

Jeśli szukasz naprawdę pysznych słodkości, Sucre w Śródmieściu będzie idealnym miejscem. Od makaroników i eklerki waniliowej, po sorbet kiwi-truskawka i wegańskie lody matcha – tutaj na pewno znajdziesz swój nowy, ulubiony deser. My zawsze mamy dylemat między tarteletką z malinowymi pralinkami a domowym sernikiem nowojorskim. Gotowy na zamówienie nowego poziomu słodkości? Nie ma nic bardziej wyszukanego niż przepyszna tartaletka prosecco z cytryną.

Nie ma nic bardziej wyszukanego niż przepyszna tartaletka prosecco z cytryną.

Ten Sushi serwuje zarówno przepyszne sushi, jak i makaron

Nowodwory

Szukasz oryginalnego azjatyckiego jedzenia w Nowodworach? W Ten Sushi możesz spodziewać się wyjątkowych rollsów sushi, takich jak chrupiący łosoś z sałatką z surimi, twarożkiem, mango i żurawiną oraz fioletowe rollsy, z krewetkami i łososiem marynowanym w koperku i buraczkach. Oprócz sushi fantastyczne są też dania gorące – uwielbiamy japoński makaron udon z wołowiną i warzywami oraz łososia teriyaki podawanego z ryżem jaśminowym i sałatką. Aby zaspokoić pragnienie na coś słodkiego, zamów ananasa w tempurze z posypką kokosową i sosem, który sam wybierzesz.

Prosciutteria Powiśle serwuje deskę włoskich wędlin najlepszej jakości

Śródmieście

Prosciutteria Powiśle to połączenie delikatesów z bistro, które jest hołdem dla południowo-włoskiego ducha. To oznacza, że zamawiając legendarną deskę wędlin, pełną świeżych delikatesów, różnych gatunków sera, wędlin i oliwek, możesz stworzyć w domu własną ucztę z antipasti we włoskim stylu. Nie tylko przekąski są tu wspaniałe, nie przegap też ich domowych dań z makaronu, takich jak gnocchi z kremowym sosem z sera taleggio, orzechów włoskich i tymianku.

Piccolo Pizzaiolo na prawdziwą pizzę w stylu neapolitańskim

Ursynów

W Piccolo Pizzaiolo serwują prawdopodobnie najlepszą pizzę z pieca opalanego drewnem na Ursynowie i to miejsce to nasza gorąca rekomendacja, jeśli chcecie poczuć autentyczny smak Włoch.

Tajemnica ich pysznej pizzy tkwi w najwyższej jakości składnikach, które sprawiają, że nawet klasyczne pizze stają się prawdziwą przygodą dla smakoszy, jak na przykład marinara deluxe z pomidorami San Marzano, anchois, oliwkami, grillowaną papryką, kaparami, sycylijskim oregano i kroplą oliwy z oliwek.

wiesz co zjesz
Jeden z najostrzejszych burgerów w Warszawie – spróbuj punisher’a w Butchers & Chefs

Targówek

Nowe dziecko na warszawskiej scenie burgerowej, Butchers & Chefs, z pewnością stanie się Twoim nowym ulubionym miejscem, jeśli chodzi o domowe burgery. Klasyczny cheeseburger z sezonowaną wołowiną, serem cheddar, piklami, sałatą rzymską, pomidorem, cebulą, ketchupem i musztardą to zawsze strzał w dziesiątkę, ale jeśli lubisz ostre klimaty, to punisher z jalapeno, salsą habanero, rukolą i domowym aioli na pewno nie Cię nie zawiedzie.

Na pizzę pachnącą bazylią do Bota Bistro 

Praga Północ

Nowy lokal na warszawskiej Pradze Północ, Bota Bistro, szybko stanie się również Waszym  ulubionym miejscem, z którego będziecie zamawiać pyszną pizzę prosto z pieca opalanego drewnem.

Ten modny lokal stawia na zdrowe wersje tradycyjnych włoskich przysmaków jak na przykład pizza feel basil z mozzarellą, pomidorkami cherry, pesto bazyliowym, szpinakiem i parmezanem. Masz ochotę na kanapkę? Świetnym wyborem będzie chałka butter fish, czyli chałka z domowym majonezem, panierowaną rybą, chrupiącymi warzywami, mieszanką sałat, marynowaną cebulą i sosem teriyaki.

WIESZ CO ZJESZ
Ciasto z solonym karmelem i whiskey w Miodowa Cafe 

Śródmieście

Masz ochotę na coś słodkiego? Miodowa Cafe dostarczy wspaniałe ciasta wprost pod Twoje drzwi. Ta przytulna cukiernia w warszawskim Śródmieściu jest popularnym miejscem, do którego wpada się na kawę i ciasto.

Wystarczy jeden kęs ciasta z solonym karmelem z mascarpone i whisky, by zrozumieć dlaczego. Od prostej, ale absolutnie pysznej tarty cytrynowej, po dekadenckie ciasto kokosowe z mango, bananem i passiflorą – tutaj po prostu każdy wybór jest strzałem w dziesiątkę.

Baron The Family Grill Bar zasłużył sobie na doskonałą reputację wśród warszawskich smakoszy.

Do AiOLI na burgera, od którego ślinka cieknie

Kilka lokalizacji

Z czterema restauracjami w Warszawie, Gdańsku i Katowicach, sukces AiOLI jest niezaprzeczalny.

Na wyróżnienie w menu zasługuje na pewno pizza Margherita na puszystym cieście, z włoskim sosem pomidorowym pelatti, mozzarellą, serem Mimolette i sosem aioli, a także burger barbacoa z Barcelony podawany w pszennej bułeczce, która wypełniona jest kotletem z 100% wołowiny, chorizo barbacoa piccante, sałatą, serem cheddar, pomidorem, ogórkiem kiszonym, marynowaną cebulą z sosem aioli chipotle. W Aioli mają również bogate menu tapas z pysznymi daniami, takimi jak hummus delikatesowy Tel Aviv i oliwki Kalamata feta.

Autentyczna kuchnia bałkańska w Banjaluka 

Śródmieście

Od 2005 r. warszawska restauracja Banjaluka serwuje miłośnikom kuchni bałkańskiej swoje kulinarne specjały. W menu znajdziemy głównie owoce morza, warzywa oraz mięsa grillowane na gorącym kamieniu. Na szczególną uwagę zasługują kotlety z baraniny podawane z pieczonym chlebem pita oraz wędzona polędwica wieprzowa marynowana z lubczykiem i podawana z pieczonymi ziemniakami.

Najlepszym zwieńczeniem zamówienia będzie ich wspaniały sernikiem mascarpone na deser.

Miłośnicy owoców morza koniecznie muszą spróbować scampi, czyli krewetek, podawanych z bałkańskim chlebem, które są również ulubionym daniem szefa kuchni Olafa. Nieważne co zamówisz, nie zapomnij dodać do listy jednego z ich robionych na miejscu, autorskich sosów.

Pizza w stylu neapolitańskim z restauracji Włoski Strajk

Śródmieście

Kucharze w restauracji Włoski Strajk bardzo poważnie podchodzą do tradycyjnych neapolitańskich smaków, piekąc wszystkie pizze w opalanym dębowym drewnem piecu.

Od pizzy barbabietola z musem buraczanym, mozzarellą fior di latte, kozim serem, orzechami, miodem i rukolą, po pizzę z mortadelą i pistacjami, pomidorami San Marzano DOP, mozzarellą fior di latte i parmezanem, autentyczne włoskie smaki to dokładnie to, czego możecie się spodziewać. Najlepszym zwieńczeniem zamówienia będzie ich wspaniały sernik mascarpone na deser.

Youmiko serwuje wegańskie sushi i dania z makaronem.

WIESZ CO ZJESZ
Do Prime Cut na najlepsze steki

Śródmieście

Słynąca z najwyższej jakości steków i świeżych owoców morza, restauracja Prime Cut jest rajem dla miłośników mięsa. Nie  możesz się zdecydować między filet mignon a perliczką z zapiekanką ziemniaczaną i sosem winnym? Zamów oba dania i podziel się z kimś bliskim. 

W menu do wyboru mamy również szereg dań sezonowych, w tym naleśniki cukiniowe z wędzonym łososiem, kremem fraiche i kawiorem, które są również ulubionym daniem szefa kuchni Pawła Perkowskiego. Być może nie wiecie, ale ich menu deserowe jest dziełem wielokrotnie nagradzanego cukiernika, nie ma więc wątpliwości, że kawałek (a może dwa) ich autentycznego nowojorskiego sernika, jest absolutną koniecznością.

Noodle na światowym poziomie od Youmiko

Śródmieście i Mokotów

Jeśli masz ochotę na azjatyckie jedzenie, to ta nowa restauracja na kulinarnej mapie Warszawy, jest miejscem, którego szukasz. Oferująca całą gamę potraw pochodzenia roślinnego, Youmiko serwuje wegańskie sushi i dania z makaronem.

Wszystko tutaj jest świeżo przygotowane przez mistrza sushi, przy użyciu wyłącznie lokalnych i sezonowych produktów. Nasz faworyt, Kitsune udon to miska grubego makaronu pszennego gotowana w wegańskim rosole i podawana z inari, pak choy, grzybami enoki i cebulą dymką, która zadowoli każdego. Natomiast kremowa zupa miso z dynią i karmelizowanym musem cebulowym to idealny dodatek do każdego Waszego zamówienia.

WIESZ CO ZJESZ
Kurpiowskie Gary dla domowej kuchni polskiej

Bemowo

Kurpiowskie Gary to miejsce, do którego idziesz na porcję pysznego polskiego jedzenia. Na początek polecamy czerwone pierogi z soczewicą, skropione masłem, a jeśli masz ochotę na gorącą miskę zupy, barszcz z czerwoną kapustą będzie świetnym wyborem. Nie zastanawiaj się czy w dalszej kolejności zamówić smaczny kotlet schabowy z tłuczonymi ziemniaczkami i kiszonymi ogórkami, czy też babkę ziemniaczaną z kiełbasą – czemu nie oba te dania!

Na początek polecamy czerwone pierogi z soczewicą, skropione masłem

Jeśli zależy Ci na opcji wegetariańskiej, wybierz chrupiące placki ziemniaczane z dodatkową porcją kwaśnej śmietany na wierzchu. Po tak wielu smakowitych propozycjach, może brakować Ci miejsca na deser, postaraj się jednak, bo domowe naleśniki ze słodkim serkiem śmietankowym naprawdę są tego warte.

Spróbuj pierogów w tybetańskim stylu w Dark Kitchen

Mirow

Łączące się i przenikające smaki z Azji i Europy sprawiają, że Dark Kitchen jest idealnym miejscem na lunch. Od ramenu po pierożki, w ich menu znajdziecie dosłownie wszystko. Nigdy nie mamy dość ich smażonego ryżu czy dań z makaronem, takich jak: patelnia ryżowa z kurczakiem, edamame, kukurydzą, cukinią, grzybami, marchewką, białą kapustą, cebulą, papryką i dymką.

Jeśli jednak Twój żołądek kocha pierogi, to te w stylu tybetańskim z wieprzowiną, białą kapustą, imbirem, kolendrą i sosem imbirowym, są doskonałym wyborem.

WIESZ CO ZJESZ
Klasyczne buddha bowl w Wegeguru

Filtry

Inspirowany smakami różnych kuchni azjatyckich, Wegeguru serwuje pyszne dania przygotowane na bazie roślin, które odżywiają zarówno ciało jak i duszę. Na dobrze zbilansowany lunch wybierz buddha bowl z brokułami, cukinią, zielonym pieprzem, ogórkiem, edamame, zieloną fasolą, kimchi, wodorostami nori, komosą ryżowa i sosem teriyaki. Znani z tego, że ich dania są przyrządzane wyłącznie z najświeższych składników, mają spore grono wiernych klientów. 

Wegeguru serwuje pyszne dania przygotowane na bazie roślin, które odżywiają zarówno ciało jak i duszę.

Miłośnicy sałatek wracają po miskę pełną zdrowych pyszności, na przykład tę z wegetariańskimi krewetkami, ogórkiem, kiełkami fasoli mung, orzeszkami ziemnymi, kolendrą i cytrusowym sosem mango.

Ellada Souvlaki Bar serwuje najlepszy gyros w mieście

Brzeziny

Od soczystego kurczaka souvlaki po świeżo upieczoną pitę, ta popularna grecka restauracja w Warszawie, serwuje najlepsze tradycyjne śródziemnomorskie dania. Jeśli jesteś fanem gyrosa, to talerz hirino merida z wieprzowym gyrosem, frytkami, pitą i sosem tzatziki jest pozycją obowiązkową. Ellada jest również miejscem, w którym również wegetarianie i fleksitarianie łatwo znajdą coś dla siebie i śpieszymy wyjaśnić dlaczego: ich grillowana kanapka halloumi z pomidorem, cebulą, sałatą, oliwkami i specjalnym sosem ellada jest tylko jedną z wielu pysznych opcji bezmięsnych.

WIESZ CO ZJESZ
Spróbuj oryginalnego zestawu sushi z Sushi w Sieci

Radiowo

To, co odróżnia Sushi w Sieci od innych warszawskich restauracji sushi, to zdolność do tworzenia autorskich kombinacji smakowych. Przykład? Ich maki z tuńczykiem, awokado, mango, ostrym sosem i pieczoną cebulą oraz sushi uramaki z łososiem, awokado, majonezem, węgorzem, słodkim sosem i nasionami sezamu.

Jesteśmy uzależnieni od ich zestawów lunchowych, które zawierają wszystko, od łososiowych nigiri po krewetki w tempurze. Szczerze mówiąc, trudno jest wybrać ulubione danie, dlatego radzimy spróbować ich wszystkich.

Grillowany oscypek z żurawiną W Małym Domku

Zacisze

Tradycyjne dania kuchni polskiej z nutką nowoczesności, W Małym Domku to miejsce, do którego idziesz zjeść obfity talerz domowej roboty, poprawiających nastrój, pysznych potraw. Na przystawkę spróbuj tradycyjnego smalcu wieprzowego smażonego z cebulą i jabłkiem, podawanego z kiszonym ogórkiem i chlebem. Jeśli chodzi o gulasz z dzika podawany z frytkami, to jesteśmy w stanie pochłonąć go w każdych ilościach! Jeśli jednak zależy Ci na bezmięsnej alternatywie, równie smaczny jest grillowany oscypek z żurawiną, pieczonymi burakami i sałatką.

Jeśli chodzi o gulasz z dzika podawany z frytkami, to jesteśmy w stanie pochłonąć go w każdych ilościach!

Kiedy nadchodzi czas na deser, naszym ulubionym jest beza: puszysta pavlova z mascarpone i słodkim kremem z mango.

 Przewiń do następnego artykułu