January 21, 2021

Obaliliśmy 8 najczęstszych mitów na temat weganizmu, które są popularne w Polsce

Mimo, że weganizm na stałe zagościł wśród trendów żywieniowych, to na jego temat krąży wiele mitów i niejasności.

Co więcej są one na tyle mocno zakorzenione w świadomości konsumentów, że mają negatywny wpływ i kwestionują korzyści płynące z przejścia na dietę opartą głównie na roślinach. 

Czy weganie dostarczają do organizmu wystarczająco dużo białka? Czy jedzenie wegańskie jest droższe? Lista mitów jest dość długa. Postanowiliśmy rozprawić się i obalić 8 najczęstszych mitów na temat weganizmu, które są znane w Polsce, wszystko po to, abyście mogli wreszcie uzyskać odpowiedzi, na wszystkie nurtujące Was pytania, zanim zdecydujecie się na przejście na dietę roślinną.

Mit #1: Wegańskie jedzenie jest drogie

Przejście na wegański stylu życia niekoniecznie oznacza, że Wasze wydatki na żywność gwałtownie wzrosną. W naszym społeczeństwie nadal pokutuje przekonanie, że dieta roślinna jest droga, kiedy tak naprawdę większość podstawowych składników, takich jak rośliny strączkowe i warzywa, z pewnością nie zrujnują Waszego budżetu, wręcz przeciwnie. Nasza rada? Kupowanie dużych opakowań zbiorczych oraz na kilogramy, a unikanie produktów pakowanych pojedynczo, pomoże Wam nawet zaoszczędzić trochę gotówki. 

Jeśli chodzi o zamawianie na wynos, przeważnie dania z różnych zakątków świata, których głównym składnikiem są warzywa, są dostępne w bardzo przyjaznych cenach. Spróbujcie już dziś i zamówcie do domu warzywne pyszności, na przykład bakłażana w sosie szechuan z restauracji Lee’s Chinese w Gdańsku.

Mit #2: Jedzenie wegańskie = ograniczanie się

Nadrzędnym celem weganizmu wcale nie jest pozbawienie Was ukochanych posiłków, ale wzbogacenie Waszej diety poprzez włączenie do niej większej ilości opcji roślinnych. Podczas gdy wegańskie menu początkowo może początkowo wydawać się dość restrykcyjne, w rzeczywistości jest to szansa na odkrycie nowych smaków i produktów, których wcześniej nie próbowaliście. Weganizm jest absolutnie kreatywny i bardzo elastyczny – od znalezienia idealnego sposobu na zmianę ulubionego posiłku na opcję wegańską, po odkrywanie nowych miejsc i restauracji serwujących dania oparte na roślinach.

Jedzenie wegańskie jest szansa na odkrycie nowych smaków i produktów.

A jeśli „chodzi” za Wami mięso, wszystkie mięsne pragnienia spełni burger Jack Sweet Chili z restauracji Jack Rabbit w Poznaniu, który smakuje dokładnie tak, jak prawdziwy, a może nawet trochę lepiej…

Mit #3: Dieta oparta na roślinach jest po prostu nudna.

Czasy, w których jedzenie wegańskie oznaczało bycie skazanym na sałatki, sałatki i jeszcze raz sałatki, bezpowrotnie minęły. Weganie mają teraz do wyboru wiele kuszących i smakowitych opcji, które sprawiają, że gotowanie posiłków na bazie roślin jest nie tylko łatwe, ale co najważniejsze daje mnóstwo możliwości i pola do popisu. Podkręć swój kolejny posiłek poprzez dodanie różnych nasion, owoców cytrusowych lub aromatycznych ziół. A jeśli akurat dziś po prostu nie masz ochoty na gotowanie, spróbuj zamówić coś czego jeszcze nie próbowałeś, również po nową dawkę inspiracji. 

Co powiesz na słodkie Arepas La Durceria z daktylową tahiną i świeżymi owocami z restauracji Otorongo w Warszawie?

 

Mit #4: Weganizm zaczyna się i kończy na Twoim talerzu

Od odzieży i artykułów gospodarstwa domowego po szampon, którego używasz, weganizm wykracza daleko poza jedzenie.

Pomyśl o nim holistycznie jako o stylu życia, który promuje świadome podejmowanie decyzji, życie bez produktów skórzanych i tych testowanych na zwierzętach. Bo weganizm to nie tylko dieta, ale raczej krok w kierunku bardziej zrównoważonych wyborów, cokolwiek to znaczy akurat dla Ciebie. Zamiast odrzucać i negować zgłębiaj weganizm krok po kroku. Nawet jeśli na początku będzie to oznaczało małe zmiany, już jeden posiłek bez mięsa może zrobić dużą różnicę.

Weganizm wykracza daleko poza jedzenie.

Mit #5: Weganizm i wegetarianizm to to samo

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, czy weganizm i wegetarianizm to to samo, odpowiedź brzmi: nie. Podczas gdy wegetarianie po prostu nie jedzą mięsa, weganizm zachęca do pójścia o krok dalej i porzucenia wszystkich produktów, które pochodzą od zwierząt, takich jak nabiał czy jajka. Jest dość oczywiste, że czas przechodzenia na weganizm może być nieco trudny, ale zastosuj metodę małych kroków i na początek poszukaj bezmięsnych substytutów Twoich ulubionych potraw

Żeby przekonać się, że opcja wegańska może być równie pyszna, co ta z mięsem, zamów seitan kebab z restauracji Sufeat w Krakowie. Uwaga, ten smak łatwo uzależnia.

Mit #6: Weganie nie dostają organizmowi wystarczająco dużo białka

Spróbuj zapytać swojego wegańskiego przyjaciela o to, co jest dla niego źródłem białka.  Odpowiedź nie powinna być zaskoczeniem.

Wbrew powszechnemu mitowi, zróżnicowana dieta roślinna jest pełna produktów, które są cennym źródłem białka, takich jak fasola, komosa ryżowa i tempeh.

Zróżnicowana dieta roślinna jest pełna produktów, które są cennym źródłem białka

Oczywiście pamiętaj, aby przed drastyczną zmianą sposobu odżywiana i diety, najpierw skonsultować się z wykwalifikowanym pracownikiem służby zdrowia albo dietetykiem. A w ramach przechodzenia na weganizm próbuj nowych smaków i zamów potrawy na bazie roślin, jak tempeh wrap w No Bones w Krakowie.

Mit #7: Wegańskie jedzenie sprawi, że będziesz słaby i głodny

Nie martw się, póki jesz wystarczająco dużo, absolutnie nie ma powodu, żebyś chodził głodny, tylko dlatego, że jesteś na diecie wegańskiej. Od soczystych, opartych na roślinach hamburgerów do kremowych zup i pysznych makaronów, istnieje wystarczająco dużo obfitych i pysznych opcji dań wegańskich, które zaspokoją nawet największe apetyty. Zaspokój głód kolorowym i zdrowym roślinnym posiłkiem, a jeśli masz ochotę na pyszną przekąskę między posiłkami, spróbuj bezczelnie dobrej zapiekanki wegański hardcore w ZZtopie we Wrocławiu.

Mit #8: Weganizm czyni Cię antyspołecznym

Omijanie szerokim łukiem produktów pochodzenia zwierzęcego nie oznacza, że już nigdy nie będziesz jadł z przyjaciółmi, ani nie weźmiesz udziału w wieczorku z pieczeniem pizzy. Obecnie w Polsce znajduje się cała masa restauracji, które zaspokajają potrzeby zarówno roślinożerców, jak i tych jedzących mięso, na przykład Laka bar w Gdańsku. Znajdziecie tam wiele pysznych opcji wegańskich, my szczególnie polecamy sprawdzić ich smoky pad thai, na które mogą nawet skusić również Twoi nie-wegańscy przyjaciele.

 Przewiń do następnego artykułu