January 4, 2021 (Uaktualnione January 15, 2021)

Kraków najlepsze wegańskie restauracje

Kraków kojarzy nam się przede wszystkim z historią i tradycją, a co za tym idzie z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej. Nic bardziej mylnego, wśród wspaniałych i cieszących się ogromną popularnością restauracji, szczególne miejsce zajmują restauracje wegańskie, które z każdym rokiem zyskują na coraz większej popularności. Wybraliśmy dla Was najlepsze, które w dodatku już teraz dowożą pyszne dania, prosto pod Wasze krakowskie drzwi.

Cocina Verde

Stare Miasto

Czyli po prostu zielona kuchnia albo kuchnia ekologiczna. W praktyce oznacza to potrawy, głównie pizzę, przygotowywane z najlepszej jakości, świeżych składników. Ich kucharze słyną ze wspaniałej pizzy, również w wersji wegetariańskiej, których ceny nie zrujnują Waszego budżetu.

Nas zachwyciła Pizza Zapiekankowa z duszonymi pieczarkami z cebulą, serem, pomidorami, ogórkami kiszonymi, kukurydzą i szczypiorkiem. Do wyboru zawsze macie ciasto orkiszowe jasne, ciasto orkiszowe razowe, ciasto jasne bezglutenowe, ciasto gryczane bezglutenowe.

Z pewnością nie zawiedzie Was Pizza Lajtowa z sosem pomidorowym, serem mozzarella, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami czarnymi, prażonymi pestkami dyni, ziarnami słonecznika i rukolą. A żeby zaspokoić mały głód albo głodne dziecko, zamówcie Hot-kot, czyli parówkę roślinną w cieście orkiszowym z ketchupem.

Farma Burgerownia Roślinna

Stare Miasto

Farma Burgerownia Roślinna to wegański fast food na bazie autorskiej kuchni roślinnej. A co w menu? Na co dzień zjecie u nich roślinne burgery, wrapy, soj-dogi, nuggetsy oraz prawdopodobnie pierwsze w Krakowie wegańskie zapiekanki.

To, co sprawia, że podczas każdej wizyty w Krakowie wracamy po więcej, to ich Burger Super Śródziemnomorski.

Te od nich, na przykład Zapiekanka Farmerska z pieczarkami, vegan serem, cebulą, sosem pomidorowym, szpinakiem, ogórkiem zielonym i sosem serowym, to absolutny strzał w dziesiątkę. Świetnym wyborem będą też burgery, naszym faworytem jest Burger Rybak z selerem, spiruliną i nori z sosem bbq i czosnkowym, a to wszystko zamknięte w chrupiącej bułeczce razowej. Mają też wege kiełbaski, a jako fani kiełbasek w każdej formie, tym oddajemy hołd i apelujemy: spróbujcie.

Mihiderka

Wiele lokalizacji

W krakowskiej restauracji Mihiderka wszystkie potrawy są przygotowywane z przekonaniem, że jedzenie może być zdrowe, a jednocześnie bardzo smaczne, kolorowe i ciekawe. Wszystkie dania są stuprocentowo roślinne oraz nie są smażone.

To, co sprawia, że podczas każdej wizyty w Krakowie wracamy po więcej, to ich Burger Super Śródziemnomorski z kotletem z ciecierzycy, suszonych pomidorów i cukinii w dopasowanej sezonowej oprawie: sos czosnkowy, marynowany pieczony bakłażan, duszona papryka z cebulą i octem balsamicznym, ‘tofeta’, czyli tofu marynowane na smak fety, świeża pietruszka i bazylia. A na szybką przekąskę polecamy ich zupy, szczególnie pikantny krem z cukinii z czosnkiem, imbirem, jalapeno, kolendrą i mlekiem kokosowym.

No bones

Stare Miasto

Znajdująca się w samym sercu krakowskiego Starego Miasta restauracja No bones, już od kilku lat serwuje przepyszne wegańskie przysmaki.

A jeśli Indie to pełnia smaków, aromatów i niezwykłych połączeń. Spróbujcie potraw, którymi zajadają się miliony hindusów.

Koniecznie spróbujcie ich sezonowego menu, w którym teraz znajdziecie panierowanego boczniaka z pieczonymi warzywami lub frytkami, surówką i sosem BBQ. My uwielbiamy smażony ser podawany z frytkami, surówką i sosem do wyboru. Idealne comfort food na długie zimowe wieczory, które już teraz możecie zamówić do domu.

Szamanie w drodze – Masala dosa

Stare Miasto

Szamanie w drodze to nic innego jak indyjski street food, czyli masala dosa właśnie. Wszystkie potrawy serwowane przez tą krakowską restaurację są 100% wegańskie, bez mąki pszennej, bez polepszaczy smaku.

A jeśli Indie to pełnia smaków, aromatów i niezwykłych połączeń. Spróbujcie potraw, którymi zajadają się miliony hindusów. My szczególnie polecamy Mysore dosa Set z pastą imbirowo-czosnkową, ziemniaczaną masalą z cebulką, imbirem, liśćmi curry, chana dal, masłem jaglanym i świeżą kolendrą oraz autorskimi sosami chutney do wyboru.

Sufeat

Podgórze

Kolejną restauracją, której koniecznie powinniście spróbować i która na dobre wpisała się w mapę krakowskich restauracji wege, jest Sufeat. W ich menu znajdziecie wegetariańskie klasyki, typu kotlet “schabowy” z puree ziemniaczanym z koperkiem i buraczkami, ale też dania, które nas osobiście zaskoczyły smakiem, jak Berkaże, czyli żeberka z kością z selera z sosem bbq podane z puree ziemniaczanym lub kaszą i surówką.

W ciągu dnia sięgnijcie po ich super zdrowe smoothie ze szpinakiem, gruszką, bananem i chia, natomiast herbata czarna Górski Poncz z cynamonem i goździkami, świetnie rozgrzeje w mroźny zimowy dzień.

 Pod Norenami

Podgórze

Trzymanie się tradycyjnych zasad i receptur kuchni azjatyckiej jest dla kucharzy „Pod Norenami” absolutnym priorytetem. Wszystkie potrawy serwowane w restauracji są wegetariańskie, ale i weganie nie odejdą z kwitkiem. Na długie zimowe wieczory świetnym wyborem będzie rozgrzewająca i pikantna zupa Tom Kha Gai, czyli tajska zupa kokosowo-galangalowa z “kurczakiem”, podawana z makaronem ryżowym.

Na drugie śniadanie, nic tak nie polepszy humoru, jak tost peanut butter jelly.

Na większy głód polecamy Noren, zestaw degustacyjny pierogów dalekowschodnich, a w nim: tajskie chrupiące “złote sakiewki”, jaozi guotie, biandou jiaozi, gun mandu, momo. Natomiast ich wybór sushi sprosta nawet najbardziej wybrednym koneserom tego dania.

Vegano Cafe

Stare Miasto

Zapytajcie lokalnego foodie, dokąd udać się na szybki wegetariański lunch albo pyszną sałatę, a istnieje duża szansa, że usłyszycie: do Vegano Cafe. Zamawiajcie od nich pyszne sałatki, z naszą ulubioną sałatką Izrael z hummusem, świeżymi i marynowanymi warzywami, szpinakiem, czarnuszką, sezamem, sosem tahini i tostami, na czele.

Na drugie śniadanie, nic tak nie polepszy humoru, jak tost peanut butter jelly z masłem orzechowym, bananem i konfiturą porzeczkową, a Smoothie Energia na bazie espresso doppio z masłem orzechowym, bananem i mlekiem roślinnym, da Wam energię na cały dzień.

Bhajan Cafe

Stare Miasto

Bhajan Cafe to miejsce, w którym spróbujesz oryginalnych dań kuchni indyjskiej, w wegetariańskim i wegańskim wydaniu. W menu same pyszności, które skradły nasze serca i podniebienia, dzięki intensywności smaków i zapachów.

Na przystawkę koniecznie zamówcie Paneer pakora, czyli ser indyjski panierowany w mące z ciecierzycy i smażony, po prostu pyszne. Dodajcie życiu pikanterii i spróbujcie Chilli tofu,tofu smażone z papryką, imbirem i chili, podawane z ryżem do wyboru. Na osłodę zdecydowanie Besan laddu, czyli tradycyjne indyjskie słodkie kulki z mąki ciecierzycowej.

Turlaj Klopsa

Stare Miasto, Podgórze

Turlaj Klopsa, to jeden z ulubionych krakowskich food trucków, który na stałe rozgościł się na Kazimierzu. Miejsce serwuje dania i desery 100% roślinne, naturalnie bezglutenowe, nie zawierają cukru i są przygotowane bez smażenia.

Nasze ulubione to spaghetti z marchewki z sosem bezserowym z brokułami i klopsami batatowymi, marchew z kremowym, gładkim sosem na bazie ziemniaka, marchwi i płatków drożdżowych z brokułami oraz roślinnymi klopsikami z fasoli, sezamu i batata. Możecie też skomponować swoje własne danie, w zależności od tego, na co macie ochotę w tym momencie.  Porcje są naprawdę duże, a przy tym w cenach, które nie zrujnują Waszego portfela.

 Przewiń do następnego artykułu