January 4, 2021 (Uaktualnione January 15, 2021)

Najlepsze gdańskie restauracje wegańskie, właśnie zaczęły dostarczać pod Twoje drzwi

Trójmiasto, a Gdańsk szczególnie upodobało sobie wiele restauracji, których sława sięga daleko poza Zatokę. Wyśmienite dania kuchni polskiej, fusion smaków z różnych zakątków świata, wegańskie pizze oraz dania z ryb, to wszystko przetestowaliśmy dla Was w tym miesiącu i zebraliśmy w listę restauracji, już dostępnych z dostawą do domu.

Oczywiście wszystkie dania są wegetariańskie lub wegańskie. Odkryjcie już dziś miejsca będące rajem dla każdego foodie.

Patison

Śródmieście

Szukając miejsca na szybki, zdrowy, wegetariański lunch w Gdańsku, który na dodatek ma bardzo przystępne ceny, trafiliśmy do Patisona. Burrito z mięsem roślinnym podawane z zestawem surówek i sosem sprawi, że będziecie syci przez cały dzień. Jednak nasz faworyt to kopytka z sosem pieczarkowym i skwarkami z tofu – danie wegańskie i bezglutenowe podawane z zestawem surówek i sosem pieczarkowym. Zostawcie trochę miejsca na pieczony ryż z jabłkiem i karmelem, który jest tak pyszny, że aż trudno uwierzyć, że jest również zdrowy. Świetną opcją jest to, że można u nich zamówić wegański pasztet z fasoli i gruszki albo własnej roboty zakwas na barszcz, idealny do późniejszego, samodzielnego przygotowania tej pysznej zupy.

Zostawcie trochę miejsca na pieczony ryż z jabłkiem i karmelem

Manna 68

Główne Miasto

Misją i pasją kucharzy z restauracji Manna 68, jest tworzenie posiłków pochodzących z różnych stron świata, wegetariańskich oraz zrównoważonych pod względem odżywczym z pewnością, że są one pełne smaku. Serwowanie dań z najwyższej jakości składników, jak Foie gras z fasoli i trufli z ogórkiem kiszonym i pieczywem czy Tatar z buraka i suszonych pomidorów podany z orzechami włoskimi, kozim serem i rukolą, zadowoli nawet najbardziej wymagające, wegetariańskie podniebienia. Dla milusińskich koniecznie zamówcie Nie lubię tego, czyli mini burgera z frytkami, który pokochają po pierwszym kęsie, możecie wierzyć nam na słowo. 

manna 68
Lao Thai

Śródmieście

Kuchnia azjatycka ma to do siebie, że smakuje prawie zawsze i każdemu. Nie zawiedzie Was również ta serwowana w znajdującej się na gdańskiej Starówce restauracji Lao Thai. Kucharze zabiorą Was w kolorową podróż w krainę smaków Laosu i Tajlandii. My uwielbiamy ich za tradycyjną Tom Yum Thalay, czyli ostro-kwaśną zupę z owocami morza, trawą cytrynową i kolendrą (opcjonalnie z mlekiem kokosowym) oraz powodujące eksplozję smaków Pad Thai Koong, czyli  tajski makaron ryżowy z woka z sosem z tamaryndowca i orzechami ziemnymi z marynowanymi krewetkami.

Lee’s Chinese

Siedlce

Kolejną restauracją oferującą azjatyckie smaki i przysmaki, również w opcji wegetariańskiej, jest Lee’s Chinese Kartuska. Jesteście fanami tofu? W porze lunchu koniecznie zamówcie Tofu curry, czyli tofu z kasztanem wodnym, papryką, cebulą, mlekiem kokosowym i żółtym curry albo Tofu fan tofu z kapustą pekińską, grzybami shitake, kiełkami fasoli mung, palce lizać! Zostawcie trochę miejsca na deser, bo ich banany w cieście z polewą czekoladową gwałtownie wpływają na poprawę humoru. Wszystkie dania na wynos są u nich zapakowane w eko pudełka przyjazne dla planety, za co lubimy ich jeszcze bardziej.

Lekko Good Food and Friends

Wrzeszcz

Restauracja słynie z wypiekanych na miejscu bajgli i to one, powinny znaleźć się w Waszym kolejnym zamówieniu. Nigdy nie mamy dość Bajgla Beet, czyli wypiekanej w restauracji buły, a w niej: burak, kozi ser, serek śmietankowy i rukola. A na lunch (oprócz bajgla oczywiście), spróbujcie świetnej sałatki kózkova z grillowanym kozim serem, burakiem, rukolą, oliwkami czarnymi i sosem vinegrette. A jeśli pizza to tylko Ave Seitan z sosem z pomidorów, mozzarellą klasyczną lub roślinną, sosem z pomidorów, czerwoną cebulą, naszym “niemięsem” Seitan, piklowaną marchewką i rzodkiewką oraz świeżymi liśćmi szpinaku. Na koniec nie możecie odmówić sobie ich brownie z domowym słonym karmelem i owocami, jest po prostu genialne.

Restauracja słynie z wypiekanych na miejscu bajgli i to one, powinny znaleźć się w Waszym kolejnym zamówieniu

Laka Bar

Dolne Miasto

Pięciogwiazdkowe opinie i ogromna popularność, jaką Łąka cieszy się wśród lokalnych foodies, są w pełni zasłużone. Kreatywne podejście do dań kuchni azjatyckiej i autorskie przepisy, ale przede wszystkim jakość i smak, to ich znaki rozpoznawcze. W menu Łąka Bar sporo opcji wegetariańskich, ale również weganie nie będą zawiedzeni. Na przykład ich przepysznym Mushkatsu, czyli boczniakami na chrupko z japońskim curry z warzywami, kokosowym ryżem, sezamem i marynowanymi marchewkami. Na pyszną przystawkę albo wieczorną przekąskę, nie ma nic lepszego niż wegańskie Crispy Kimchi, czyli kimchi na chrupko z kimchi mayo, szczypiorkiem i sezamem albo genialne Halloumi zapiekane z miodem z orzechowym nori dukkah i sezamem.

Nie/mięsny

Wyspa Spichrzów

Właściciele Nie/Mięsnego zaczynali kilka lat temu od food trucka serwującego falafela i hummusy, fanom kuchni Bliskiego Wschodu, w Trójmieście. Aktualnie serwują pełen aromatów i smaków fusion kuchni z różnych miejsc. Naszym faworytem jest zdecydowanie Halloumi Burger, w którym grillowany ser halloumi w bułce maślanej z warzywami, piklami, sosem mango i melasą, całość po prostu rozpływa się w ustach. A na większy głód, Wegańska Miska Mocy, w której dwa rodzaje hummusu, rukola, pikle, sałatka siekana, oliwki,  trzy rodzaje ziaren (ryż, quinoa, ryż brązowy), kotleciki falafel, sos tahini, mango i świeże mango sprawią, że będziecie syci i zadowoleni przez długi czas.

manna 68
Pomelo Bar

Główne Miasto

Jeśli zapytacie mieszkańca Gdańska dokąd udać się na pyszny lunch, do tego w przyjaznej dla portfela cenie, jest duża szansa, że poleci Pomelo Bistro. W menu nadmorski klasyk  rybka z frytkami, czyli dorsz w cieście, puree z zielonego groszku, sos tatarski plus solidna porcja frytek oczywiście. To jednak, z czego Pomelo słynie to ich buły. Piracka buła Czarna Perła, w której panierowany camembert, czarna buła, żurawina, sałata, konfitura z czerwonej cebuli, sos z orzechów włoskich, to nasz faworyt! A Vegan Taco z kotleta sojowego z sałatą, czerwoną cebulą, fasolą, sojonezem, sosem chilli i kolendrą, będzie świetną wieczorną przekąską.

Przyganiał Kocioł Delivery

Dolne Miasto

Przyganiał Kocioł Delivery to gdański street food łączący kuchnię azjatycką z lokalnymi produktami. To również raj dla wegetarian, ponieważ wszystkie najbardziej popularne dania kuchni azjatyckiej, tutaj możecie zamówić w wersji bezmięsnej. Wegetarianie pokochają ich za Orzechowy Udon z orzechami, piklami, ziołami, pudrem nori i warzywami sezonowymi albo Yellow Curry z ryżem, masalą, dynią, kafirem i trawą cytrynową.

 Przewiń do następnego artykułu