Fine dining de
April 1, 2021

Kolacja w domu na poziomie restauracji z gwiazdką Michelin

W związku z tym, że restauracje są aktualnie zamknięte, coraz więcej z nas zaczyna tęsknić za śnieżnobiałymi obrusami, piękną porcelaną i pysznymi daniami.

Pewnie myślisz, że jeśli nie posiadasz umiejętności kulinarnych na miarę Gordona Ramsaya, to jedyne co przybliży Cię do wykwintnej i wyrafinowanej kuchni, to oglądanie starych odcinków MasterChefa.

Nic bardziej mylnego, bo już teraz możesz odtworzyć najbardziej wyrafinowaną kolację w restauracji to takiej z gwiazdką Michelin, bez konieczności przeprowadzania żadnych eksperymentów kulinarnych.

Wzywamy zatem wszystkich smakoszy, nadszedł czas, by wypolerować swoje najlepsze srebrne sztućce. Niech Twój wewnętrzny mistrz kuchni podejmie nasze wyzwanie i podniesie poziom Waszych domowych obiadów za pomocą pięciu prostych kroków, które sprawią, że od teraz każdy posiłek będzie wyrafinowany. 

Krok pierwszy: Nie pominąć żadnego dania

Raczej nikt nie powinien mieć wątpliwości, że elegancki, kilkudaniowy obiad przewyższa prostą zupę i grzankę. To co natomiast może być niejasne to jaka ilość serwowanych dań to już faktycznie doświadczenie na miarę „fine dining”. Odpowiedź brzmi: to zależy. 

W restauracji z gwiazdką Michelin, zwykle możesz odgadnąć liczbę dań licząc sztućce ułożone przy swoim talerzu, ale kiedy zamawiasz z dostawą do domu, musisz radzić sobie sam. Dobrą zasadą jest wybranie minimum czterech dań – hors d’oeuvre ( to fantazyjny miks przekąsek podjadanych zanim jeszcze rozpocznie się właściwa kolacja), przystawek, dania głównego i deseru – aby uzyskać pełne doświadczenie wykwintnego ucztowania.

Dobrą zasadą jest wybranie minimum czterech dań aby uzyskać pełne doświadczenie wykwintnego ucztowania.

A jeśli chcesz naprawdę zaszaleć, to przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamówić pełne dwunastodaniowe menu. Skorzystaj z naszej rady i staraj się nie pominąć żadnego z dań, ponieważ poszczególne potrawy zostały skomponowane tak, aby ich smaki doskonale się uzupełniały.

Pięknie skomponowane menu inspirowane kuchnią tajską, składające się z czterech pysznych półmisków, można zamówić w poznańskim lokalu Słoń Seafood&More. W ramach wykwintnej uczty skosztuj wspaniałych przysmaków owoców morza, takich jak kremowy makaron z homarem czy sałatka tataki z tuńczyka z czarnym sezamem. 

Krok drugi: Zadbaj o odpowiedni nastrój 

Zamówiłeś już jedzenie? Gratulacje, najtrudniejsza część jest już oficjalnie za Tobą. Teraz pomyśl o swojej ulubionej ekskluzywnej restauracji i spróbuj przywołać moment błogiego oczekiwania, kiedy widzisz, że zamówione jedzenie zaraz ma się pojawić na stole. Jak dokładnie wygląda ta scena? 

Prawda jest taka, że wykwintne restauracje są prawdziwymi ekspertami w dbałości o każdy szczegół i idealnym dopasowaniu potraw, zadbaniu o odpowiednią atmosferę, od oświetlenia po serwetki, dzięki czemu jest to uczta dla wszystkich zmysłów i to jeszcze zanim Twoje entrée opuści kuchnię.

Wykwintne restauracje są prawdziwymi ekspertami w dbałości o każdy szczegół i idealnym dopasowaniu potraw.

Najprostszym sposobem na skopiowanie tego wyjątkowego restauracyjnego nastroju u siebie w domu, jest przede wszystkim włożenie odrobiny wysiłku w stylizację stołu. Przykryj go najlepszym obrusem, jaki posiadasz i nie zapomnij zapalić świec, aby stworzyć delikatne, migoczące światło. Wspaniałe potrawy, takie jak kaczka confit z czerwoną kapustą z warszawskiej Delicji Polskiej, wymagają równie eleganckiego tła, a jeśli potrzebujesz pomocy, ten krótki filmik jest doskonałym poradnikiem, jak pięknie nakryć do stołu.

Krok trzeci: Włącz odpowiednią muzykę

Każdy prawdziwy koneser powie Ci, że odpowiedni dobór muzyki natychmiast udoskonali całe Twoje wykwintne kulinarne doświadczenie. Na szczęście dla nas, na Spotify znajdziesz  wszystko, od wysmakowanej klasyki po radosne jazzowe kawałki, więc na pewno bez problemu ułożysz swoją idealną muzyczną kompozycję, bez względu na nastrój.

Jeśli zamawiasz coś ekstrawaganckiego, jak wysokiej klasy dania kuchni perskiej rodem z Teheranu, na przykład z restauracji Kuchnia Perska w Warszawie, możesz dodatkowo podkręcić atmosferę i połączyć jedzenie z tą modną playlistą stworzoną przez Amass, jedną z najbardziej ekscentrycznych restauracji nagrodzonych gwiazdką Michelin, znajdującą się  Kopenhadze.

Krok czwarty: Zadbaj o zastawę stołową

Kiedy już Twoja wykwintna uczta zostanie dostarczona do Twoich drzwi, to dobry moment, żeby również zadbać o odpowiednie i wyrafinowane nakrycie stołu. Nasz ulubiony trik, aby poczuć się jak w restauracji, to podgrzanie talerzy. A jeśli chcesz osiągnąć wyższy poziom, zamień serwowanie dań w prawdziwą sztukę.

Jeśli chcesz osiągnąć wyższy poziom, zamień serwowanie dań w prawdziwą sztukę.

Oczywiście, dania takie jak tatar wołowy z kimchi z Nafta Neo Bistro we Wrocławiu są tak spektakularne, że robią wrażenie, kiedy tylko pojawią się na talerzu, ale aby uzyskać dodatkowy, kreatywny akcent, weź udział w tym pięciominutowym kursie na temat dekoracji talerzy: to zabawny sposób, aby sprawić, że Twój obiad będzie wyglądał bardziej niż imponująco.

Krok piąty: Nie spiesz się 

Zastanawiasz się, jaka jest najbardziej luksusowa pozycja w menu każdej restauracji z gwiazdką Michelin? Jeśli nie liczyć butelek Dom Pérignon, to może to być właśnie czas…

Zamiast szybkiego wstawania od stolików, wykwintne restauracje zapraszają do pozostania, rozmowy i delektowania się każdym kęsem. Mówiąc bardziej obrazowo, pierwszorzędna kolacja jest jak symfonia, gdzie każdy talerz ma swoje idealne miejsce i czas. A to wyjątkowe doświadczenie wcale nie musi się zmienić, nawet kiedy zamawiasz dania do swojego domu. 

Mówi się, że wszystko, co doskonałe zajmuje dużo czasu, co z pewnością jest prawdą, zwłaszcza gdy zajadamy się wysokiej klasy rolkami sushi z Nago Sushi&Sake w Krakowie. Od ceviche z okonia morskiego po naleśniki z kaczki po pekińsku, delektujcie się każdym kęsem i w pełni cieszcie się chwilą. Bon appétit!

 Przewiń do następnego artykułu