January 4, 2021 (Uaktualnione March 5, 2021)

11 produktów o których nie wiedziałeś, że są wegańskie

Przejście na weganizm nie oznacza rezygnacji z ulubionych potraw. Jest mnóstwo pysznych przekąsek i dań, które nie zawierają mięsa ani produktów mlecznych. Będąc ekspertem w obszarze weganizmu zapewne znasz przykłady pysznych potraw, ale jeśli dopiero zaczynasz przygodę z dietą roślinną, poniższa lista z pewnością ułatwi Ci wejście w wegański styl życia.

1. Oreo 

Większość ciastek powstaje na bazie jaj, a co ciekawe – Oreo nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Należy jednak pamiętać, że ze względu na inne produkty wytwarzane w tych samych zakładach, w tym mleko, istnieje pewne niewielkie, ryzyko kontaktu z produktami mlecznymi.

Choć szansa jest mała i prawdopodobnie nie musisz rezygnować z Oreo, trzeba mieć tego świadomość. Jakkolwiek zadecydujesz, zawsze możesz polegać na wegańskich słodyczach z “Byczyna” w Poznaniu. Znajdziesz tam również pyszne burgery, fantastyczne shakes, a także koktajl mleczny Oreo, który na pewno Cię nie zawiedzie.

2. Fajitas 

Czy wiesz, że oryginalny przepis na Fajitę jest w zasadzie w 100% bezmięsny? Fajita ugotowana z doprawioną pieczoną papryką oraz jalapenos, podana z dużą ilością guacamole, ma wszystko, czego potrzeba do pysznego i wegańskiego posiłku.

Gotów na urozmaicenie swojego menu? Jeśli jesteś z Warszawy, lub przynajmniej w niej bywasz, nie możesz ominąć Fridy. Ta restauracja to prawdziwy raj, jeśli kochasz tex-mex. Znajdziesz tam oryginalne fajitas z tofu, papryką, salsą pomidorową i fasolą.

Sajgonki
3. Sajgonki 

Te chrupiące wietnamskie bułeczki są znane na całym świecie. Obecnie sajgonki można znaleźć w prawie każdym food trucku i barze z przekąskami w całej Polsce. Sajgonki są znane ze swojej różnorodności, od nadzienia po ciasto, a nawet sposobu, w jaki są gotowane.

Smakują wyśmienicie, gdy są smażone na głębokim oleju, nadziewane warzywami, zawijane i podawane ze słodkim sosem chili – to idealne jedzenie dla wegan. Jeśli mowa o świetnych sajgonkach, koniecznie zwróć uwagę na Koku Sushi w Krakowie.

Starożytni Grecy ogłosili trufle jako pokarm bogów i zdecydowanie zgadzamy się, że potrafią one sprawić, że każdy dzień staje się doskonały.

 4. Trufle

Starożytni Grecy ogłosili trufle jako pokarm bogów i zdecydowanie zgadzamy się, że potrafią one sprawić, że każdy dzień staje się doskonały. Rosnące pod ziemią grzyby mogą być czasem trudne do znalezienia, ale jeśli mieszkasz w Krakowie, nie musisz się martwić poszukiwaniami – wystarczy, że udasz się do Pizzatopii na kawałek (lub dwa) ich pizzy Vegan’Topia.

5. Masło orzechowe

Jeśli zastanawiałeś się, czy masło orzechowe jest wegańskie, odpowiedź brzmi: tak. Większość masła orzechowego to mieszanka orzeszków ziemnych, oleju i soli. Zatem jeśli jesteś fanem orzeszków, z pewnością ucieszy Cię informacja, że Bez Lukru we Wrocławiu przygotowuje deser banoffee wypełniony masłem orzechowym.

6. Gulasz indyjski 

W gulaszu indyjskim jest wszystko, czego potrzebujesz, jeśli chodzi o obfity i wegański posiłek. Tradycyjnie składnikiem jest ciecierzyca, doskonale doprawiona i tak delikatna, że dosłownie rozpływa się w ustach. Nasza wskazówka? Ugotowana z ostrym sosem pomidorowo-cebulowym Chana masala z Delhi Masala w Poznaniu jest na szczycie naszej listy.

7. Baba Ganoush 

Smaczne połączenie pieczonego bakłażana, tahini, przypraw i oliwy z oliwek. Ten wędzony dip z bakłażana dobrze komponuje się ze świeżymi warzywami i domowymi podpłomykami. Jeśli kochasz hummus, pokochasz też baba ganoush.

Falafel ma wiele do zaoferowania jest sycący, i co najważniejsze – wegański.

Śródziemnomorski przysmak uczyni Twoje wieczorne przekąski jeszcze ciekawszymi, a baba ganoush z Falla we Wrocławiu to świetne miejsce na rozpoczęcie wegańskiej przygody.

baba ganoush
8. Bruschetta

Ta klasyczna włoska przystawka składa się z grillowanego pieczywa z czosnkiem, skropionego oliwą z oliwek najwyższej jakości. Niegdyś zwykła przekąska dla włoskich rolników i zbieraczy oliwek, z czasem wszechstronna bruschetta stała się jednym z najsmaczniejszych dań, jakie ma do zaoferowania kuchnia włoska.

Dzisiaj bruschetta występuje w niekończących się odmianach: posmarowana papryką, grzybami, posypana małymi kawałkami bakłażana, figami, a nawet anchois. Będąc w Gdańsku warto spróbować bruschetty w Amici.

9. Falafel

Falafel ma wiele do zaoferowania: jest sycący, i co najważniejsze – wegański. Usmażony smakuje wyśmienicie, a ciecierzycę, z której jest zrobiony, uwielbiają także osoby jedzące mięso. Jeśli chodzi o jedną z najlepszych restauracji na falafel w Polsce, to miejscem, które zdecydowanie warto odwiedzić jest Falafel Bejrut w Warszawie.

falafel
10. Gyoza warzywna 

Japońska gyoza wywodzi się z tradycyjnych chińskich pierogów jiaozi. Lekko zmodyfikowana, aby dostosować się do japońskich podniebień, gyoza jest obecnie jedną z najpopularniejszych przekąsek Japonii. Tradycyjnie pierogi te są nadziewane warzywami, a następnie zawijane w cienkie ciasto.

Japońska gyoza wywodzi się z tradycyjnych chińskich pierogów jiaozi

Ostatni etap przygotowań to gotowanie na parze lub smażenie na patelni. Niezwykła jest różnorodność nadzień – restauracje na całym świecie nadają tej klasycznej, azjatyckiej przekąsce własny styl. Jeśli jesteś w Poznaniu, w Yakitori Grill Bar znajdziesz najwyższej jakości gyozę.

11. Tajskie curry 

Z połączenia mleka kokosowego ze świeżymi ziołami i przyprawami powstaje aromatyczne danie zwane tajskim curry lub kaeng po tajsku. Tajskie curry zazwyczaj obejmuje mięso lub drób, ale zawsze można zamówić wersję wegańską z tofu. Aby poznać tradycyjne tajskie smaki, zajrzyj do Mussmann Curry w ThaiCurry w Warszawie.

 Przewiń do następnego artykułu