Już w egipskiej kuchni istniała potrawa, którą śmiało można określić pierwowzorem pizzy. Był to bowiem rodzaj cienkiego i okrągłego pieczywa, które wypiekano w specjalnych, uprzednio rozgrzanych piecach. Do Polski tę włoską potrawę sprowadził Tadeusz Szołdra, zainspirowany podróżą do gorącej Italii… Zapewne jeszcze wtedy nie wiedział, jak wdzięczni mu za to będą rodacy przez kilkaset następnych lat. We Włoszech pizza jest tradycyjnym, rodzinnym posiłkiem, mało tego- jest z nią w sumie podobnie, jak z ziemniakami w Polsce. Niby możemy się bez nich obejść, ale gdy ich zabraknie na talerzu, to czegoś nam brakuje. Ponadto, tak jak my mamy tysiące odmian ziemniaka, tak Włosi mają tyle samo odmian ukochanej pizzy np w Papa Pizza. Każdy region specjalizuje się w innym rodzaju placka. Na przykład Lazio, którego stolicą jest Rzym, faworyzuje Quatro Stagioni, czyli pizzę podzieloną na cztery kawałki, a każdy z nich urozmaicony jest innymi składnikami. Na Sycylii najbardziej popularna jest pizza z czarnymi oliwkami, a z kolei w Sardynii furorę robi pizza z karczochami. W Polsce potrawa ta nie jest co prawda tak mocno kultywowana jak we Włoszech, ale śmiało można stwierdzić, że mimo wszystko, stała się jednym z najbardziej popularnych i lubianych dań. Ostatecznie w Apulii, smakosze wszelkiego rodzaju owoców morza, znajdą swój frykas, który tam bije na głowę wszystkie inne odmiany.
Pionierami w tej dziedzinie są w naszym kraju tacy giganci jak: Pizza Hut, Da Grasso czy Telepizza. Popularne są zwłaszcza usługi Party Service. Jedna z największych korporacji na świecie Domino’s Pizza, próbowała zawojować nasz rynek w latach 90, jednak bezskutecznie i teraz powraca i spróbuje jeszcze raz zdobyć serca, a przede wszystkim podniebienia Polaków. Ponieważ konkurencja na rynku gastronomicznym wciąż rośnie, to firmy mają więcej do zaoferowania klientom i próbują im dogodzić na wszystkie możliwe sposoby. Dzięki temu wybór pizzy jest tak ogromny, ceny przystępne, a kontakt z klientem błyskawiczny. Z praktycznie każdego miejsca, jeżeli tylko mamy na to ochotę możemy zamówić swój ulubiony rodzaj pizzy online i zostanie nam ona dostarczona z dostawą prosto pod wskazany adres lub do odbioru na wynos. Jest to niesamowite udogodnienie dla nas, jako potencjalnych konsumentów, ale także sposób na pozyskanie nowych klientów, którzy nie chcą tracić swojego cennego czasu, na wycieczki do centrum, w celu jedynie zjedzenia obiadu, bądź kolacji. Wystarczy zadzwonić, bądź wejść na stronę wybranej pizzerii i tam złożyć zamówienie. Łatwe prawda?
szystkich rodzajów ciasta na pizzę nie sposób wymienić, nie wspominając o składnikach i dodatkach! Każdy znajdzie coś dla siebie - pizza pepperoni, margherita, diavoli, wegetariańska, dietetyczna (sic!), z owocami morza, czy na słodko. W zależności od gustu możemy wybrać między cienkim i kruchym ciastem, bądź grubym i puszystym plackiem. W rogach dołączyć extra porcję sera, albo zamiast standardowej, okrągłej pizzy, zamówić calzone w kształcie pieroga. Ten przeogromny wybór, dostosowany do każdego gustu i smaku, być może ma decydujący wpływ na to, że ta z pozoru prosta potrawa, stała się tak popularna na całym świecie dzięki min Papa Johns. Piszę z pozoru, ponieważ mimo prostego przepisu na ciasto, który zna niemal każdy, tak naprawdę dobry podkład jest zrobić niesamowicie trudno. Właściwe proporcje znają tylko nieliczni i trzymają to w ścisłej tajemnicy. Zresztą nie dziwi mnie to szczególnie, bo jeżeli byłyby to ogólnodostępne informacje, to każdy przygotowywałby pizzę samemu, w domu- za marne grosze, a nie zamawiał ją w swojej ulubionej pizzerii.