Wybierz swój językPolski

Zamów jedzenie online
Podaj adres dostawy

Podaj adres i znajdź restaurację z dowozem w Twojej okolicy

Menu restauracji z Twojej okolicy na pyszne.pl – zamów ONLINE!

Menu restauracji to najważniejszy element dobrego posiłku

Każdy lokal posiada własne menu restauracji. To karta, za pomocą której klienci wybierają ulubione przez siebie dania. To ona mówi nam, jakiego rodzaju kuchnię serwuje dany bar, a przede wszystkim informuje nas o cenach oferowanych w nim posiłków. Bez tej magicznej książki nie potrafilibyśmy ocenić co właściwie zamówić, jakie jedzenie można skonsumować.

  • Menu musi znajdować się w każdym lokalu. W mniejszych barach jest to tylko jedna kartka, która umiejscowiona jest na stole. W bardziej wykwintnych miejscach menu restauracji przynosi nam sam kelner, po czym daje nam czas na zastanowienie i przejrzenie oferty lokalu.
Im bardziej atrakcyjny wygląd karty dań, z której zamówisz tradycyjne obiady, tym lepsza opinia o danej restauracji. Klienci zwykle potrafią zwracać uwagę na każdy szczegół, począwszy od koloru ścian, muzyce przygrywającej z głośników skończywszy właśnie na karcie dań. Menu restauracji może być bardzo zróżnicowane. Zwykle to bardzo duża ilość pozycji, uporządkowanych tematycznie, działami. To uporządkowanie znacznie różni się w każdym lokalu. Niektórzy układają dania według gatunku mięsa, np. potrawy z drobiu, inni według typu dania jak na przykład najlepsze obiady. Jakkolwiek by nie było podział musi być czytelny i konsekwentny, bo wprowadzenie klienta w błąd lub zmuszanie go do zbytniego wysiłku i poszukiwania klucza, według którego musiałby rozpracować menu, może oznaczać jego utratę.

Zasady tworzenia menu restauracji

Menu restauracji ustala zwykle szef kuchni wraz z właścicielem. Jego ostateczny kształt będzie uzależniony od charakteru kuchni, jaką zamierza się w lokalu serwować np. dania dietetyczne. Czasem mamy do czynienia z restauracjami, które podejmują się wyzwania polegającego na przygotowywaniu potraw z całego świata, wówczas menu podzielone jest na działy, typu: kuchnia włoska, kuchnia francuska, kuchnia hiszpańska itp. karta dań powinna zawsze zgadzać się z realnym wyposażeniem kuchni i kitchen equipment, nie powinno się zdarzyć, że któraś z potraw nie może zostać przygotowana z braku składników. Stawiałoby daną restaurację w bardzo negatywnym świetle, a na to poważny i szanujący klientów właściciel nie może sobie przecież pozwolić.