Wybierz swój językPolski

Podaj adres dostawy
Podaj adres dostawy

Podaj adres i znajdź restaurację z dowozem w Twojej okolicy

NOWOŚĆ kuchnia grecka! Zamów dania online!

Zdrowa i lekka kuchnia grecka

Kuchnia grecka słynie z lekkich posiłków. Taka jest zresztą cała kuchnia śródziemnomorska, a więc i włoska i nawet portugalska. Opiera się głównie na kilku podstawowych składnikach podobne jak w eurest, które występują niemal w każdej potrawie.

Kuchnia grecka to wyśmienite dania i śródziemnomorskie smaki

Kuchnia śródziemnomorska jest oparta na lekkich posiłkach, głównie ze względu na panującą tam pogodę. Upały nie sprzyjają spożywaniu obfitych i wysoko kalorycznych dań. Kuchnia grecka podobna jest nieco do bałkańskiej. Dzieje się tak ponieważ w obu stosuje się podobne składniki. Mowa tu przede wszystkim o czosnku oraz oliwie z oliwek. Ta ostatnia staje się dziś także bardzo popularna w innych kuchniach świata np w kuchnia francuska. Oliwa z oliwek została uznana za bardzo zdrową, dobrą szczególnie na serce oraz układ krążenia, dlatego właśnie coraz częściej spotykamy się z nią nawet na polskich stołach.

  • Kuchnia grecka to także duże ilości czosnku używane głównie do sałatek oraz mięs. Czosnek nadaje im ostrzejszego smaku oraz intensywnego aromatu, co sprawia, że dania są bardziej wyraziste. Grecy nie przesadzają jednak z czosnkiem, bo mimo swych właściwości zdrowotnych może być czasem szkodliwy. Kuchnia grecka oraz kuchnia polaska Warszawa to także liście winorośli oraz ogromna ilość warzyw, które są podstawą każdego dania typu tradycyjne obiady. To głównie pomidory, czerwona papryka, oraz świeże zioła. Te ostatnie w dużych ilościach dodaje się do baraniny i ryb.

Baranina jest przedmiotem głównego zainteresowania Greków i słyną z hodowli tych zwierząt. Bliskie sąsiedztwo morza sprawiło, że ryby są nieodłącznym składnikiem greckich zwyczajów żywieniowych. Okazuje się zatem, że nie ma tu mowy o dużej ilości tłuszczu. Tłuste i sycące dania nie należą w Grecji do ulubionych, modniejsze są dania dietetyczne. Warto pamiętać, że kuchnia grecka to tradycje, które ciągną się od wielu już wieków. Obfite posiłki spożywa się tu głównie na kolacje, po nadejściu zmroku. Spowodowane to jest tym, że Grecy w porze największego upału, za dnia fundują sobie kilkugodzinny odpoczynek. Nie spożywają wówczas żadnego jedzenia, piją wodę, a czasem także wino, które w Grecji ma także wielowiekową tradycję, o czym świadczy wielość tutejszych winnic.