Wybierz swój językPolski

Zamów jedzenie online
Podaj adres dostawy

Podaj adres i znajdź restaurację z dowozem w Twojej okolicy

TERAZ kitchen equipment dla Twojej kuchni - online z dostawą!

Kitchen equipment czyli wyposażenie kuchni

Kitchen equipment to angielskie określenie na wyposażenie kuchni. Od tego wyposażenia często zależy sukces restauracji. Dobrze wybrany kitchen equipment to podstawa lokalu serwującego jedzenie na dowóz, bez której nie poradzą sobie nawet najlepsi kucharze. Jedzenie na wynos to wynalazek współczesnych czasów. Często brakuje nam chwili na przygotowywanie posiłków samemu, więc chętnie korzystamy z usług firm, które serwują dania na zamówienie. Żeby lokal działał sprawnie jego kitchen equipment musi być dobrze dobrany do jego potrzeb. Kitchen equipment, obok świeżych składników, to element niezbędny w każdej dobrej restauracji. Od kitchen equipment nieraz zależy jakość serwowanych dań ich konsystencja, poziom wypieczenia, estetyka podania. Dlatego lokale muszą dbać o to, żeby kitchen equipment był sprawny i na najwyższym poziomie.

Kitchen equipment to profesjonalny sprzęt dla twojej kuchni

Kitchen equipment zależy w dużej mierze od rodzaju kuchni serwowanej w danej restauracji. Na przykład trudno sobie wyobrazić pizzerię bez pieca do wypiekania pizzy. Kitchen equpiment pizzerii z usługą pizza bestellen to także wszelkie noże, tarki, deski do krojenia, garnki i patelnie czyli elementy niezbędne do przygotowania odpowiednich składników. Większość pizzerii serwuje też inne włoskie dania takie jak pasty, tarty, sałatki. Kitchen equipment musi być więc na tyle różnorodny, żeby można było swobodnie przyrządzić każde danie z menu. W restauracjach sushi kitchen equipment musi zawierać typowo japońskie elementy maty bambusowe do zwijania sushi, pałeczki drewniane, których używa się tam zamiast sztućców, specjalne małe miseczki do sosu sojowego, wasabi i imbiru. Często można też spotkać w barach sushi taki element kitchen equipment jak specjalny garnek do gotowania ryżu. Sushi, jak wiadomo, nie jest przygotowywane ze zwykłego ryżu, tylko prawdziwego azjatyckiego. Oprócz pochodzenia ryżu, niezwykły jest też sposób jego przyrządzania. Pomocny jest wtedy właśnie specjalny garnek do gotowania ryżu. Restauracje serwujące tradycyjne polskie dania np. w kuchnia polska Warszawa, często mają w kitchen equipment stare piece, opalane na węgiel i drewno. Placki ziemniaczane ze skwarkami i maca z makiem i solą smakują dzięki temu zupełnie inaczej niż dania przyrządzane na gazowym, czy elektrycznym piecu ich niezwykły smak jest wyczuwalny nawet przez mało wymagających amatorów polskiej kuchni. Należy pamiętać o tym, że jedzenie podawane w restauracjach to nie tylko dania, ale również napoje. Kitchen equipment musi być dostosowany do napojów serwowanych w danym lokalu szczególnie, jeśli podawane są alkohole. Różnią się od siebie nie tylko szklane naczynia odpowiednie dla różnych rodzajów alkoholu drinków, koniaku, wina, piwa. Różnica jest nawet pomiędzy kieliszkami do wina białego, czerwonego i różowego. W innym szklanym naczyniu podajemy też szampana. Dobra restauracja, przygotowując kitchen equipment, musi zwracać uwagę na takie detale, wtedy ich kitchen equipment będzie całkowicie dopasowany do wymaganych standardów.

Odpowiedni kitchen equipment to element każdej kuchni

Skompletowanie odpowiedniego kitchen equipment to problem nie tylko stacjonarnych restauracji. Lokale, które serwują swoje dania w ciężarówkach, budkach, na straganach w tym mobile catering, również muszą przygotować kompletny kitchen equipment niezbędny do przygotowywania i podawania potraw. Dobrym przykładem jest tutaj lodziarnia. Budki z lodami sprzedają przede wszystkim lody włoskie i gałkowe. Lodami od producentów, które możemy znaleźć w większości sklepów spożywczych, nie przyciągnęłyby zbyt wielu klientów. Jednak do produkcji lodów włoskich niezbędna jest specjalna maszynka. Większość lodziarni proponuje lody włoskie w kilku smakach. Jeżeli chcemy połączyć smak czekoladowy ze śmietankowym, potrzebujemy specjalnej maszynki, która daje taką możliwość. Lody gałkowe nie muszą być robione bezpośrednio w lodziarni, mogą być dostarczane od producenta. Jednak i tutaj trzeba pamiętać o takich elementach wyposażenia, jak specjalna łyżka do nabierania lodów, pojemniki na sosy, specjalne pucharki i pudełka do zapakowania na wynos oraz plastikowe łyżeczki najlepiej kolorowe, ponieważ klientami lodziarni często są dzieci. Podobnie jest z budkami, które serwują jedzenie typu fast food. Do przyrządzania hamburgerów, hot dogów i zapiekanek potrzebna jest właściwie kuchenka, jednak już miejsca serwujące kebab muszą być wyposażone w bardziej specjalistyczny sprzęt. Od dobrze wyposażonej kuchni zależy w dużej mierze jakość serwowanych dań. Dlatego też dobrze zaplanowany kitchen equipment daje dużą szansę na rozwój restauracji.