Wybierz swój językPolski

Zamów jedzenie online
Podaj adres dostawy

Podaj adres i znajdź restaurację z dowozem w Twojej okolicy

ZAMÓW dobre frytki & inne ulubione dania online na pyszne.pl!

Odrobina historii kulinarnej. Komu zawdzięczamy dobre frytki?

Ziemniaki do Europy przywędrowały z krajów Ameryki Południowej. Od końca XVI wieku, coraz częściej pojawiały się na stołach szlacheckich i królewskich, a gdy zaadaptowano je do środkowoeuropejskich warunków klimatycznych stały się podstawą wyżywienia również biedoty. Bogaty w potas i węglowodany ziemniak od tamtej pory stał się jednym z najczęściej wybieranych dodatków do mięs i innych warzyw. Chrupiące, złociste i po prostu dobre frytki zawdzięczamy Belgom, którzy to jako pierwsi zdecydowali się usmażyć na głębokim tłuszczu pokrojonego w paski ziemniaka. Już kilkaset lat temu odkryto, że dobre frytki powstaną wtedy, gdy do ich przygotowania używa się warzyw bogatych w skrobię. Dziś, wielu rolników uprawia odmiany ziemniaków przeznaczone specjalnie do tego celu. O tym, że każde danie w ofercie jedzenie na telefon smakować będzie lepiej, gdy towarzyszyć będą mu dobre frytki po Belgach szybko przekonali się Francuzi i mieszkańcy Wysp Brytyjskich. Ten ziemniaczany dodatek w ofercie jedzenie online znany jest zresztą na całym świecie, chociaż czasem podawany jest w zaskakującej formie. Kanadyjczycy preferują podawanie ich z sosem pieczeniowym i kawałkami roztapiającego się sera. Zdaniem Anglików dobre frytki koniecznie muszą być polane sosem winegret lub ketchupem. Hiszpanie natomiast, zamiast długich pasków wolą ćwiartki usmażonych ziemniaków. Bez względu na to w jakiej formie i z jakim dodatkiem preferuje się spożywanie frytek, z całą pewnością można stwierdzić, że są one jedną z tych potraw w formie fingerfood, która znana i lubiana jest na wszystkich kontynentach.

Dobre frytki tajniki przygotowania

Aby ziemniaki zamieniły się w naprawdę dobre frytki konieczne jest dopilnowanie odpowiedniej temperatury smażenia. To ona jest odpowiedzialna za ich konsystencję i co za tym idzie smak. Dobre frytki są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Nie powinny przesiąknąć tłuszczem mimo sposobu ich przygotowania. Większość z ekspertów kulinarnych twierdzi, że sekretem otrzymania takiego rezultatu jest dwustopniowy proces smażenia. Pierwszy etap nadaje ziemniakowi miękkości wtedy to, przez kilka minut, smaży się pocięte ziemniaki w stosunkowo niskiej temperaturze. Na końcu należy znacznie zwiększyć temperaturę, by uzyskać chrupkość i złocistą barwę. Trzymanie się tej procedury także w przygotowywaniu dań w ofercie jedzenie na dowóz gwarantuje nie rozpadające się, dobre frytki.