Wybierz swój językPolski

Zamów jedzenie online
Podaj adres dostawy

Podaj adres i znajdź restaurację z dowozem w Twojej okolicy

Danie z makaronem jest wyśmienite, sycące i niedrogie!

Które potrawy są najsmaczniejsze?

Danie z makaronem przybyły do nas prosto z słonecznej Italii. Są niemal tak popularne jak pizza. Kuchnia śródziemnomorska dość mocno przypadła do gustu Polakom i nie tylko, dlatego tego rodzaju menu spotkamy w niemal każdej restauracji.

Kuchnia śródziemnomorska jest lekka i mało kaloryczna. Składa się przede wszystkim z warzyw oraz chudego mięsa i ryb. Wywodzi się z rejonu basenu śródziemnomorskiego i dotyczy takich krajów, jak Włochy, Hiszpania, Portugalia oraz południowe obszary Francji. Makaron robi się z mąki oraz jaj. Osoby będące na diecie nie mogą spożywać go w dużych ilościach, ponieważ należy do grupy węglowodanów, a cukry są wówczas zabronione. Dania obiadowe z makaronem stanowią podstawowy element menu każdej restauracji. Przyrządza się go łatwo i bardzo szybko. Zagotowanie makaronu to zaledwie kilka minut, trzeba być jednak ostrożnym, aby nie przesadzić z gotowaniem, ponieważ staje się on wówczas zbyt miękki i niesmaczny. Włosi lubują się w makaronie zwanym przez nich Ale dente, czyli lekko twardym i jędrnym. Danie z makaronem zwane są pastami lub spaghetti. Mamy kilka rodzajów takich potraw w zależności od smaku sosu, jaki się do nich użyje. W domu najczęściej przygotowujemy dobry obiad: spaghetti o smaku Bolognese. Niektórzy zadają sobie trudu, aby sos przyrządzić w sposób samodzielny z pomidorów z puszki lub świeżo pokrojonych. Bardzo często jednak kupujemy sos w słoiku, który także jest bardzo smaczny i jest to wtedy comida rapida. Warto wybrać się do restauracji, aby poznać nowe przepisy. Szefowie kuchni bardzo chętnie eksperymentują aby stwrzyć dobre jedzenie oraz aby zaspokoić własne ambicje oraz zachęcić nowych klientów. Jeśli zasmakuje nam nowe danie, można przygotować je później w domu, aby zadowolić nowatorską potrawą naszych domowników. Na polskim rynku dostępnych jest kilka rodzajów makaronów. Włosi są mistrzami w ich nazywaniu oraz rozpoznawaniu. Mają nawet takie, które różnią się od siebie kolorystyką. U nas najbardziej popularny jest makaron jajeczny używany najczęściej do rosołu, który powinien mieć specyficzny, żółty kolor.