Wybierz swój językPolski

Zamów jedzenie online
Podaj adres dostawy

Podaj adres i znajdź restaurację z dowozem w Twojej okolicy

Catering food to dostawa pysznego jedzenia na każdą okazje

Czym jest catering

Catering dla firm to usługa gastronomiczna oferowana przez firmy cateringowe, ale i restauracje. Polega ona na dostarczaniu catering food do lokali, bufetów, ale także może być organizacją jakiegoś przyjęcia od posiłków, poprzez dekorację, aż do obsługi. W związku z tym, iż moda na różnego rodzaju przyjęcia jest coraz większa, powstaje coraz więcej takich ofert. Co za tym idzie, rośnie konkurencja, która zmusza wszystkich do poszerzania swojej usługi.

Cechy charakterystyczne usługi: catering może odbywać się na zewnątrz, w wynajętym lokalu czy restauracyjnej sali. Obsługa to nie tylko kelnerzy m.in. serwujący catering food, ale i kucharze, a często sprzątające czy najważniejsi managerowie. Osoby te mogą, ale nie muszą być wynajmowane. Często bowiem przyjęcie nie jest zasiadanie a catering food jest wcześniej przygotowane i układane na stołach, z których goście sami częstują się smakołykami. Catering food może być też dostarczany do np. siedziby pewnej firmy w opakowaniach termo: kartonowych czy plastikach. W tej sytuacji nie płaci się ani za obsługę, ani za lokal czy dekoracje.

Catering company zorganizuje nam całe wydarzenie

Cateringowe firmy udostępniają często wypożyczalnie swoich sprzętów takich jak: talerze, sztućce, dzbanki, półmiski, termosy, podgrzewacze itp. Podczas organizacji większych wydarzeń takich jak wesela, studniówki, półmetki, bankiety jest szerokie pole do popisu. Wielką rolę odgrywają wtedy dekoracje materiałowe i kwiatowe a nawet świetlne. Dobra, profesjonalna obsługa kelnerska w Catering pizza też jest atutem! Ważnym także (jeśli nie najważniejszym) składnikiem jest catering food, którego smak, jakość a nawet samo podanie zwraca na siebie uwagę. Catering food musi być świeże, a dania główne (jeśli takowe występują) muszą być gorące, dlatego też firmy zatrudniają kucharzy, by przygotowali potrawy tuż przed podaniem. Catering food gotowane jest w innym miejscu niż odbywa się impreza lub, na przykładzie restauracji, w tym samym lokalu, a następnie jest dowożone. Catering food czasami jest serwowane prosto z podgrzewanych naczyń w sali, na której odbywa się przyjęcie, bądź roznoszone jest już w porcjach na stoły przez obsługę. Catering food może również być serwowane na chłodno. Np. wszelakie ryby w galarecie czy też glazurowane lub wędzone, mięsa pieczone, aczkolwiek podawane na zimno z owocami, sosami, dipami. Furorę robią mięsa faszerowane lub roladki np. z szynki parmeńskiej wypełnionej świetnie przyprawionym serem feta. Fajnym pomysłem są faszerowane jajka ( nie tylko kurze), tarty i sałatki.

Catering food od to także desery.

Mogą to być ciasta krojone, galaretki, lody i wiele innych. Przy organizacji typowych coffee breaków czy np. mini bankietu z okazji otwarcia wystawy, które zazwyczaj trwają krótko, "dania" mają charakter bardziej koktajlowy. Tu wystawiane są patery z łakociami bądź większe półmiski, a na nich mini-przekąski zazwyczaj układane w papilotach. Jednak i to catering food jest bogate w propozycje. Na domowe "bankieciki" podpatrzeć można pracochłonne mini-tartinki zarówno te na słodko i na słono. Pojawić się mogą bardziej popularne kanapeczki koktajlowe, korki i drobne przekąski takie jak paluszki (pieczone, a nie kupne) podawane w sandwich catering. Mini catering food nie oznacza jednak mniejszego wkładu pracy. Skosztować możemy tu babeczki z nadzieniem, pierożki faszerowane a nawet mini szaszłyki. Catering food może być także typowo fast foodowym wydaniem. Zarówno hot-dogi, bułki 'ala Hamburger czy np. mini pizze również mogą być częścią catering food. Wszystko zależy od zamawiającego, choć i od usługodawcy. Nie zawsze firma jest w stanie sprostać zachciankom klientów. Gdy dochodzi już do wyboru catering food, wówczas należy pamiętać, by wszystkie składniki dobrać tak, by mieściły się w kosztorysie.

Catering food podczas większych uroczystości musi być wydawane zazwyczaj w określonych a zarazem przemyślanych ramach czasowych, tak by goście nie siedzieli głodni lub przejedzeni. Catering equipment natomiast wyposaży całą imprezę.Ważne jest to również ze względu na częste dodatkowe wydarzenia organizowane podczas bankietu. Bo nie mile widziane jest podawanie dań podczas pierwszego tańca pary młodej czy jakiegoś przemówienia. Dobrze jest, gdy posiłki, jeśli podawane do stołów, są serwowane w nieznacznym odstępie czasu tak, by osoby z dalszych części sal czy stołu nie czekały dużo dłużej.