Żywieniowe Trendy 2017

Jakie wyjątkowe, niepowtarzalne i fascynujące trendy żywieniowe czekają w tym roku, aby pojawić się na naszych talerzach. Szukaliśmy, pytaliśmy i sprawdziliśmy co w trawie piszczy, aby przedstawić Wam najbardziej popularne i oczekiwane dania 2017 roku!

Zawsze na czasie: Poke Bowl

Nie, Poke Bowl zdecydowanie nie ma nic wspólnego z Pokémon’em. Poke to nic innego jak hawajska sałatka, której głównym składnikiem jest surowa ryba (jak w sushi) oraz ryż. Podawana jest w towarzystwie świeżych warzyw, takich jak avocado, algi, szczypiorek, ogórek. Potrawę tą można przyrównać do zdekonstruowanego sushi. Kluczowym jej elementem jest temperatura ryby i ryżu, który musi być ciepły. Osobiście, pokochałam Poke Bowl od pierwszego spróbowania, Wam też polecam je serdecznie.

Poké Salat

Pyszne kiszonki

Fermentacja żywności znana jest od bardzo dawna. Podczas jej procesu powstaje przecież i piwo i jogurt, ale my uwielbiamy przede wszystkich kiszonki. Kiszona kapusta, cebula, ale i kimchi, czyli tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw z dodatkiem ostrych przypraw – smakuje wybornie.

Koreańskie Kimchi

Domowe, proste i na miejscu

Pyszne, ręcznie wykonane, na miejscu z regionalnych składników wiadomego pochodzenia – to jeden z trendów, w który wpisuje się popularny obecnie Slow Food. Świeże i przygotowywane na miejscu dania, restauracje z krótkim i zmieniającym się nawet codziennie menu, ten trend na pewno warto poznać bliżej.

Nic się nie zmarnuje

Coraz więcej restauracji wykorzystuje składniki z których przygotowują potrawy jak najbardziej efektywnie, tak aby nic nie marnować oraz zminimalizować produkcję odpadków. Ten trend próbują też powoli wykorzystywać supermarkety, wprowadzając do swojej oferty produkty, które może nie wyglądają już tak pięknie, ale w 100% smakuję równie dobrze.

Chlebowiec – wegetariański substytut mięsa

Chlebowiec pochodzi z Azji i jest to bardzo popularna roślina, której owoce chętnie podaje się w Malezji, Wietnamie czy Bangladeszu. Jego owoc może ważyć nawet do dziesięciu kilogramów i dochodzi do długości jednego metra, co czyni jego owoce największymi rosnącymi na drzewie na świecie. Miąższ chlebowca bardzo przypomina konsystencją mięso, również dlatego chętnie wykorzystywany jest jako jego substytut w wielu potrawach wegetariańskich czy wegańskich. Dojrzałe owoce chlebowca przypominają w smaku banany, czy ananasa, niedojrzałe są neutralne w smaku.

Owoc Chlebowca

Burger z Owocem Chlebowca

Tacos? Tak, Tacos!

Być może zdziwi was obecność Tacos pośród jedzeniowych trendów na 2017 rok. Przecież nie jest to nic nowego? Jednak, tak ogromna różnorodność i obecność Tacos w każdej meksykańskiej restauracji jak również podczas wielu festiwali jedzenia ulicznego pozwala uznać, że tacos trend będzie coraz silniejszy.

Zupa Remen – japoński przysmak na gorąco

Japońska zupa ramen, która ze względu na swój specyficzny makaron jest często mylona przez laików ze zwykłą zupką chińską, to wyjątkowe danie, o którym pisaliśmy już na blogu (czytaj tutaj). W jej skład wchodzą makaron, mięso, jajko oraz bulion z mięsa lub warzyw. To właśnie jego przyrządzenie, różne w zależności od regionu, a nawet w zależności od kucharza, stanowi kwintesencję smaku całego dania. Gdy będziesz szukał jakiegoś smakowitego dania na Pyszne.pl to koniecznie spróbuj właśnie tej zupy – wrażenia smakowe  i estetyczne gwarantowane.

Zupa Ramen

Wyjątkowe drinki

Wszyscy, lub prawie wszyscy chcemy jeść smacznie, coraz częściej także zdrowo, ciekawie i wciąż mamy ochotę odkrywać coś nowego i dodawać do naszego jadłospisu coraz to inne dania. Do tego coraz częściej do picia wybieramy także niesłodzone napoje. Na szczęście coraz częściej restauracje oferują wszelkiego rodzaju domowe drinki, napoje przygotowane na bazie wody mineralnej, z dodatkiem owoców czy warzyw. Możemy także zamówić różnego rodzaju smoothies, koktajle mleczne i czy lemoniady, które zwłaszcza latem cieszą się ogromną popularnością.

Smoothies

A jakie foodowe trendy Ty dodałbyś do naszego zestawienia? Jestem bardzo ciekawa co niezwykłego planujecie zjeść w 2017 roku?

Joanna author

Miłośniczka dobrego jedzenia i wszystkiego co ma z nim związek! Odkrywam dla Was najnowsze foodowe trendy, sprawdzam co słychać na Pyszne.pl i czym będziemy się zajadać w najbliższym czasie!