Odkryj perfekcyjne letnie koktajle!

Nie ma nic lepszego latem jak pyszny, chłodny napój. Najlepiej podany w pięknej, designerskiej szklance wraz z pasującym do niego jedzeniem. Postanowiliśmy sprawdzić, które letnie napoje będą najlepiej pasować do Burgera z frytkami, indyjskiego jedzenia oraz świeżego falafla w chlebku pita.

Przepisy na nasze ulubione letnie koktajle

Czekoladowy milkshake do burgera z frytkami

Jeżeli masz ochotę zjeść coś pysznego raz, a dobrze, to nie nic lepszego jak podwójny cheeseburger z chrupiącymi zakęconymi frytkami. Aby jeszcze podkręcić smak, w czasie gdy oczekujesz na jedzenie, polecamy przyrządzić lodowo – czekoladowy milkshake, a jak? Oto nasz przepis.

Milkshake und Burger

Składniki na 450 ml

  • 300 ml ulubionych lodów
  • 150 ml mleka
  • bita śmietana
  • dekoracja (popcorn, starta czekolada, pianki Marshmallows)

Przygotowanie

  1. Dodaj lody i mleko do mixera i połącz je w jedną gładką masę.
  2. Przelej wszystko do wysokiej szklanki.
  3. Udekoruj przygotowony napój bitą śmietaną oraz: płatkami czekoladowymi, piankami Marshmallows, czy słodkim popcornem.

Bananowo – daktylowy shake z nasionami chia podany z falaflem w chlebku pita

Kiedy masz ochotę na coś zdrowego wybierz świeży chlebek pita wypełniony po brzegi smacznym falaflem lub chrupiącą sałatkę, a do tego pasujący shake. To gwarantowana bomba witaminowa, a co najważniejsze idealne pasująca do lekkiego lunchu, a jednak dająca uczucie sytości. Poza tym nasiona chia sprawią, że od razu poczujesz się lepiej na ciele i na duchu!

Bananen-Chia-Dattel-Shake

Składniki 450 ml

  • 2 banany
  • trochę mleka lub wody
  • 5 daktyli
  • jedna łyżeczka nasion chia

Przygotowanie

  1. Dodaj do mixera banany, wodę lub mleko oraz daktyle (jeden możesz zostawić do dekoracji).
  2. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę, o takiej konsystencji jaką lubisz najbardziej.
  3. Dodaj gotowy napój do wysokiej szklanki, posyp po wierzchu nasionami chia i udekoruj rant szklanki daktylem.

Syrop herbaciany ze schłodzonym mlekiem pasujący do indyjskiego curry

Kochasz indyjskie jedzenie? To pokochasz je mocniej, gdy poznasz pasujący do niego orzeźwiający napój. Nie czekaj więc dłużej i przygotuj syrop herbaciany, który idealnie pasuje do schłodzonego mleka lub gorącej czarnej herbaty. Przygotowanie jest banalnie proste, a syrop świetnie sprawdzi się zarówo w twojej kuchni jak i jako prezent dla twoich przyjaciół.

Indisches Essen Chai-Sirup

Składniki na 500 ml herbacianego syropu

  • 300 g cukru
  • 500 ml wody
  • 1 imbir drobno posiekany
  • 20 gram suszonej czarnej herbaty
  • 1 laska cynamonu
  • 7 ziaren kardamonu
  • 9 goździków
Zutaten Chai-Sirup

Przygotowanie

  1. Zagotuj w garnuszku wodę.
  2. Wrzuć czarną herbatę do miseczki i zalej ją wrzącą wodą.
  3. Po 5 minutach przelej gotowy płyn przez sitko do garnuszka z wodą.
  4. Dodaj cukier, kardamon, cynamon, goździki oraz posiekany imbir.
  5. Gotuj wszystko przez 15 min, od czasu do czasu mieszając.
  6. Syrop przecedź przez sitko i przelej do pasującej butelki/słoiczka lub innego szklanego naczynia.

Jeżeli spróbujesz wykonać powyższe letnie napoje w domu, udostępnij zdjęcie na swoim instagramowym profilu z @pysznepl A jeżeli znasz inne przepisy na letnie napoje, które idealnie będą pasować do pysznych dań zamówionych na Pyszne.pl, daj znaka w komentarzu!