Kuchnia turecka – więcej niż kebab!

Kuchnia turecka, choć dla większości kojarzona wyłącznie z kebabem, jest jedną z najbardziej wyrafinowanych kuchni na świecie. Obfita w szeroki wybór zup, przystawek, dań mięsnych i warzywnych oraz wyśmienitych owoców i deserów, należy obok kuchni francuskiej i chińskiej do jednej z trzech największych kuchni świata.

Potrawy kuchni tureckiej

Kuchnia turecka zawdzięcza swój niepowtarzalny smak przede wszystkim bogactwu używanych przypraw oraz najświeższym składnikom i dodatkom. Do klasycznych dodatków kuchni tureckiej należą między innymi oliwa z oliwek, aromatyczny czosnek oraz świeże warzywa, które cieszą się w Turcji statusem osobnego dania i goszczą na stole o każdej porze dnia.

Posiłki w Turcji

W Turcji przyjęło się jadać trzy razy dziennie:

W skład śniadania – kahvalti – wchodzi zazwyczaj chleb, ser feta, oliwki, pomidory, ogórki, dżem i herbata.

Typowy turecki obiad składa się z mniejszych dań gorących, np. zup oraz tradycyjnych potraw, takich jak lahmacun, wielu rodzajów mięsa döner oraz sałatek. Uwieszczeniem obiadu są desery, w skład których wchodzą słodkie wypieki i świeże owoce.

Kolacja w Turcji spożywana jest zazwyczaj w gronie rodziny i przyjaciół.  Menu kolacyjne, składające się z minimum trzech potraw, rozpoczyna się tradycyjnym aperitifem – winem lub tureckim likierem anyżowym – raki.

Danie główne wieczoru serwowane jest kilka godzin później. Wtedy na stole pojawia się zupa, dania mięsne, warzywa i sałatki. Na zakończenie wieczoru podawane są potrawy oliwne, jak np. dolma – nadziewane warzywa lub liście winogron oraz słodkie desery. Po jedzeniu nadchodzi czas na ukojenie żołądka ciepłą herbatą – çay  –  lub kawą.

Kuchnia turecka od A do Z

Turcja to kraj, który cieszy się naprawdę bogatą kulturą jedzenia. Aby przybliżyć Wam kolorowy wachlarz tureckich potraw, napojów i całej otoczki związanej ze spożywaniem posiłków, przygotowaliśmy dla Was słowniczek dań tureckich – Afiyet olsun!*

Słowniczek:

A jak AYRAN – turecki, lekko słony napój wytwarzany z jogurtu i wody

B jak BÖREK – nadziewany placek z bardzo cienkiego ciasta

C jak ÇAY – herbata pita w małych szklaneczkach przypominających kształtem tulipan

D jak DÖNER KEBAB – najpopularnieszy rodzaj kebabu. Döner to po turecku – obracać, a kebab to pieczone mięso

E jak EZME – dip z warzyw używany do grillowanego mięsa i pide

F jak FAVA – rodzaj purée z grochu i soczewicy

H jak HUMUS – pasta z ciecierzycy z dodatkiem cytryny, oliwy, pasty sezamowej, soli i czosnku

I jak ICLI KOEFTE – rodzaj knedli nadziewanych mięsem mielonym

K jak KÖFTE – pieczone lub grillowane klopsiki mięsne

L jak LAHMACUM – turecka pizza

M jak MENEMEN – turecka jajecznica

P jak PIDE – pszenny placek, w którym podawany jest kebab

R jak RAKI – turecka wódka anyżowa

S jak SÜTLAC – turecki ryż na mleku

T jak TAS KEBABI – „odwrócony” kebab

U jak USKUMRU DOLMASI – nadziewane makrele

V jak VISNELI EKMEK TATLISI – deser z chleba i moreli

Y jak YOGURT TATLISI – tureckie ciasto jogurtowe

Głodny? Zamów kebaba z dowozem na Pyszne.pl!

*Smacznego!