Kuchnia indyjska – z czym to się je?

W Indiach ulice są barwne, kolory jaśniejsze, a ludzie ciepli, kochający i energiczni. Wraz z 1,2 mld populacji, Indie są po Chinach najludniejszym krajem na świecie. Indyjskie miasta tętnią życiem i rzadko kiedy zdarza się tam spokojny dzień. Jednocześnie Indie są krajem wielu kontrastów: bogactwo i bieda, tropikalne plaże i wysokie góry. Charakterystyczne dla Indii są Taj Mahal, bogato zdobione Sari, kolorowe festiwale, tętniące życiem rynki i oczywiście wspaniała, indyjska kuchnia. Z tego powodu przygotowaliśmy dla Was Przewodnik po kuchni indyjskiej, który pozwoli Wam zapoznać się z przysmakami tego ogromnego, zróżnicowanego pod względem kulturowym, jak i kulinarnym, kraju.

indian_infographic_pl_final

Kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska to połączenie smaków, pasji i zmysłów. Mniej używa się w niej wagi czy miarki, a więcej polega się na wyczuciu i doświadczeniu w gotowaniu. Tradycyjnie potrawy podawane są na Thali, czyli metalowej tacy, a nie na porcelanowej zastawie jak w Polsce.

thali

W zależności od Regionu Indii, kulinarne zwyczaje różnią się od siebie, dlatego nie można wyróżnić jednej “kuchni indyjskiej” dla całego kraju. Te różnice postaramy się pokazać poniżej.

Kuchnia północnych Indii

Zaczynamy od północnej kuchni indyjskiej. Wiele z popularnych w Polsce indyjskich potraw pochodzi właśnie z północy, ich popularność wynika z tego, że są one najbardziej dopasowane do naszych europejskich gustów. Choć Indie są często nazywane krainą wegetarian, to dania mięsne z jagnięciny, kóz czy drobiu są bardzo popularne na północy kraju. Dobrze znany jest tutaj kurczak tandoori, który jest gotowany w glinianym piecu (Tandoor). Mięso marynowane w paście tandoori, jogurcie i różnych przyprawach, w których musi leżakować co najmniej 12 godzin, zanim zostanie dopuszczone do pieca. Dania serwuje się głównie z chlebem, gdyż w tej części kraju, głównie uprawiana jest pszenica. Nawet samosas, czy inne nadziewane potrawy pochodzą z północy kraju.

Kuchnia południowych Indii

Na południu Indii często podaje się Biryani, jest to potrawa z ryżem i orzechami. Jej nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) (بریان) i oznacza “smażone”. Ponadto kuchnia południowych Indii charakteryzuje się dużą ilością spożywanego curry, chili, świeżych owoców i warzyw. Głównym dodatkiem do posiłków jest ryż.

Kuchnia zachodnich Indii

Na Zachodzie Indii można spotkać najbardziej zróżnicowaną kuchnię. Wybrzeże obfituje w dostęp do skorupiaków, owoców morza oraz wszelkiej maści ryb. Ludzie jedzą tutaj chętnie Vindalho, Daal, a jako dodatek kaszę jaglaną. Jeżeli nazwy tych potraw nic Wam nie mówią, zajrzyjcie do naszego przewodnika.

Kuchnia wschodnich Indii

Na wschodzie Indii potrawy charakteryzują się zdecydowanie delikatniejszym smakiem przypraw i zamiast chili używa się tutaj ziaren kopru włoskiego, kminku i olej gorczycowy. Z tego regionu znane są także słodkie potrawy takie jak Khir, Sandesh i najróżniejsze orzechy.

Każdy region Indii ma swoje specjalności. To co je łączy to wykorzystanie najróżniejszych przypraw takich jak kurkuma, kardamon, kmin rzymski, kozieradka pospolita. W naszym przewodniku znajdziecie opis indyjskich przypraw oraz charakterystykę smaków.

Indyjskie przystawki

Duża część indyjskiej kuchni to kuchnia wegetariańska. Ma to odzwierciedlenie w indyjskich przystawkach, począwszy od faszerowanych pierożków, a kończąc na aromatycznych zupach.

Samosa

Samosa jest lubiana nie tylko w Indiach, ale także przez Klientów Pyszne.pl. Trójkątne, usmażone na głębokim oleju pierożki, tradycyjnie wypełnione są ziemniakami i groszkiem, nie mogą być w żadnych wypadku mdłe, ale również nie powinny być zbyt ostre. Serwowane są z owocowym chutneyem, najczęściej z kokosem i miętą.

samosa

Samosa

Pakora/Pakoda/Bhajia

Pakora znana jest przede wszystkim jako przystawka. W samych Indiach warzywa smażone są w cieście z mąki z ciecierzycy (mogą to być: oberżyna, kartofle, kalafior, brokuł, pieczarki), często podawane jako przekąska między posiłkami. Alternatywą będzie Bhajia wypełniona indyjskim serem Paneer.

pakoras-pakodas-bhajias

Pakora

Papadam

Papadam to cienkie, smażone na głębokim oleju placuszki z mąki ryżowej i soczewicy, niekiedy z dodatkiem ziaren czarnego pieprzu lub kminku. Te chrupiące chlebki najlepiej smakują jako przekąska z indyjskimi dipami lub jako dodatek do różnego typu curry.

papadam

Papadam

Mulligatawny

Ostra zupa curry z kurczakiem i ryżem, w tłumaczeniu oznacza tyle co woda pieprzowa – co nie oddaje w pełni przepysznego smaku tej potrawy.

Mulligatawny

Mulligatawny

Daal Shorba

Tak zwany Madras – curry (w proszku) zawiera nadzwyczaj dużo chili i jest odpowiedzialny za pikantny smak zupy z soczewicy pochodzącej z południowych Indii.

Daal Shorba

Daal Shorba

Pieczywo i sosy

Ponieważ kuchnia indyjska charakteryzuje się bogactwem przypraw i ostrością składników, to dodatki i sosy odgrywają tutaj bardzo istotną rolę. Świeży, wypiekany w glinianym piecu chlebek Naan czy owocowe Chutney są w indyjskiej kuchni niezastąpionymi dodatkami.

Naan

Chlebek z ciasta drożdżowego wypiekany w glinianym piecu.

Chlebek Naan

Chlebek Naan

Bhatura

Smażony w głębokim oleju chlebek z drożdżowego ciasta pszenicznego zwany także smażonym chlebem.

Bhatura

Bhatura

Roti / Chapati

Bezdrożdżowy chlebek wypiekany z mąki pszennej.

Roti Chapati

Roti Chapati

Raita

Dip na bazie jogurtu z przeróżnymi przyprawami.

Raita

Raita

Chutney

Gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany na bazie owoców i warzyw w przeróżnych wariacjach.

Chutney

Chutney

Indyjskie dania główne / Curry

Kiedy zamawiam indyjskie dania najczęściej decyduję się na Jhalfreezi, ponieważ uwielbiam ten pomidorowy i jednocześnie ostry smak. W naszym przewodniku znajdziecie wiele dań głównych, ułożonych według stopnia ich ostrości. Zaczynamy od dań najdelikatniejszych w smaku i przesuwamy się powoli w stronę tych najostrzejszych.

Palak Paneer

Klasyczna potrwa kuchni indyjskiej czyli biały ser Paneer w delikatnym, śmietanowo – szpinakowym sosie.

Palak Paneer

Palak Paneer

Kurczak na maśle (Butter chicken) / Murgh Makhani

Łagodne curry z marynowanym kurczakiem w kremowym maślano – pomidorowym sosie.

Murgh Makhani

Murgh Makhani

Korma

Łagodne curry z gęstego, śmietanowego sosu z orzechami.

Korma

Korma

Biryani

Klasyczne danie kuchni indyjskiej, typowe dla północnych Indii. Przyrządza się je zapiekając w szczelnym naczyniu różne składniki, podstawę stanowi ryż, a dodaje się mięso, warzywa, migdały, rodzynki, przyprawy.

Biryani

Biryani

Tikka Masala

Zachodnia wersja indyjskiej potrawy Tikka. Marynowane kawałki kurczaka, obsmażone i podawane w śmietanowo – pomidorowym sosie z dodatkiem wielu przypraw. Tikka Masala to jedno z najchętniej zamawianych dań kuchni indyjskiej na Pyszne.pl i śmiało można powiedzieć, że zajęło pierwsze miejsce jako ulubione danie curry naszych Klientów.

Tikka Masala

Tikka Masala

Jhalfreezi / Jalfrezi

Marynowane kawałki kurczaka lub ryby z dodatkiem cebuli, papryki, pomidorów, chili i przypraw podawane w gęstym sosie.

Jalfrezi

Jalfrezi

Madras

Curry podawane w gęstym sosie na bazie mleka kokosowego, z dużą ilością chili, tamaryndu, anyżu, imbiru oraz innych przypraw.

Madras

Madras

Vindaloo

Mięso z ziemniakami zatopione w bardzo ostrym sosie z chili i czosnkiem.

Vindaloo

Vindaloo

Desery

Przechodzimy do mojej ulubionej kategorii, a więc desery. Głównym składnikiem indyjskich deserów są najczęściej zagęszczone mleko, cukier, orzechy, Ghee (masło klarowane) i różne syropy. Często dodaje się także pachnące przyprawy takie jak woda różana, cynamon, kardamon czy szafran, a desery są mocno oblewane syropem lub tłuszczem. Nie brzmi to może zbyt smakowicie, ale jest pyszne! W zależności od regionu do deserów używa się przeróżnych owoców jak mango, granaty, banany czy papaje, które idealnie pasują do zdrowej przekąski.

Gajar Ka Halwa

Indyjski pudding na bogato, przyrządzany z marchewki, mleka i orzechów.

Gajar Ka Halwa

Gajar Ka Halwa

Gulab Jamun

Gulab Jamun to usmażone na głębokim tłuszczu kulki powstałe z podgrzewanej masy mlecznej, zatopione w słodkim syropie.

Gulab Jamun

Gulab Jamun

Kulfi

Tradycyjne indyjskie lody na bazie gotowanego mleka, cukru i kardamonu.

kulfi

Kheer/Payasam

Kheer zwany też Payasam to aromatyczny pudding ryżowy z dodatkiem kardamonu, przypominający w smaku ryż na mleku.

Kheer Payasam

Kheer Payasam

Aby zneutralizować smak, po zakończeniu indyjskiej kolacji żuje się często Paan, czyli betel – pieprz żuwny. Aby złagodzić ostrość potraw pije się w Indiach herbatę bądź Lassi (napój przyrządzany z jogurtu, wody i przypraw – może być podawany na słodko lub ostro) w przeróżnych wariacjach smakowych.

A oto specjalnie dla Was lista najlepszych indyjskich restauracji na Pyszne.pl

Warszawa

Rasoi Restauracja Indyjska

India Express Centrum

Restauracja Katmandu

Restauracja Indyjska Injachi

Kalyan

Kraków

Restauracja Indyjska Hot Chilli

Indus Tandoor

India Masala

Taste of India

Restauracja Indyjska Bombaj Tandoori

Wrocław

Mango Mama

Masala Grill Bar

Poznań

Restauracja Indyjska Shivaz

Thali Palace

Zdradźcie nam w komentarzu co dla Was oznacza kuchnia indyjska i jakie jest wasze ulubione danie pochodzące z tego kraju. A jak zgłodnieliście to zawsze możecie zmówić jakiś specjał indyjskiej kuchni w jednej z ponad 100 indyjskich restauracji na Pyszne.pl!