3 greckie pity

Kuchnia grecka – feta, tzatziki i spółka

Grecja to kraj wyjątkowy – nie tylko ze względu na swoją interesującą historię, niepowtarzalny klimat, zapierający dech w piersiach krajobraz, ale również ze względu na swoją kuchnię, która jednoczy w sobie wszystkie 3 wyżej wymienione cechy.

Kuchnia grecka jest, adekwatnie do kraju swojego pochodzenia, bardzo różnorodna; każdy region ma własne lokalne przysmaki i tradycje kulinarne. Attyca na przykład słynie z dolmades – gołąbków zawijanych w liście winogron, Wyspy Jońskie to królestwo ryb i owoców morza, a Kreta to przede wszystkim dania z wieprzowiny, ser graviera i karczochy.

Mimo lokalnych różnic i wariacji, kuchnia grecka ma w swoim jadłospisie sztandarowe dania, które cieszą się uznaniem wśród miłośników dobrego jedzenia na całym świecie. Poniżej zestawienie czołowych reprezentantów kuchni greckiej.

Ser feta

Feta to jeden z najpopularnieszych składników dań greckich. Ten dojrzewający ser z mleka owczego jest przygotowywany według chronionej i zastrzeżonej receptury. Oryginalny ser feta musi:

  • posiadać białą barwę
  • być produkowany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego z mlekiem kozim
  • dojrzewać minimum 3 miesiące w solance
  • być wyprodukowany w Grecji

Ser feta jest najczęściej serwowany jako składnik sałatek (sałatka grecka) lub dań mięsnych (bifteki).

Tzatziki

Kuchnia grecka nie może obejść się bez tzatziki – greckiego sosu podawanego jako dodatek do dań z grilla, mięs, pieczonych ziemniaków czy warzyw. Tzatziki może być podawany również oddzielnie jako przystawka, wtedy też dip jedzony jest najczęściej ze świeżym chlebem.

Podstawowe składniki sosu tzatziki to:

  • grecki jogurt
  • drobno krojony, świeży ogórek
  • czosnek
  • oliwa z oliwek

Sos tzatziki można uszlachetnić dodając do podstawowych składników świeżą miętę, koperek, oliwki, tymianek czy oregano, modyfikując tym samym jego tradycyjny smak według własnych upodobań.

griechische-vorspeisen

Sałatka grecka

Sałatka grecka, to jak sama nazwa mówi, klasyka kuchni helladzkiej. Tradycyjnie, w skład sałatki greckiej wchodzą ogórek, pomidory, papryka, czarne i zielone oliwki, ser feta i pokrojona w krążki cebula.  Całość doprawiona jest solą, pieprzem, oliwą z oliwek oraz świeżymi ziołami (oregano, koperek, majeranek). Okazjonalnie sałatka grecka jest skrapiana octem i sokiem z cytryny.

W zależności od regionu, w którym danie jest przygotowywane, w skład sałatki greckiej mogą również wchodzić: jajka, świeża sałata, kapary czy biała kapusta.  Sałatka grecka jest często serwowana z paximadia – greckimi grzankami, pokrojonymi w kostkę i zmieszanymi z resztą składników.

griechischer-salat

Mezes – greckie przystawki

Mezes to zestaw mniejszych potraw podawanych jako przystawka przed daniem głównym. Najczęściej w skład greckich zakąsek wchodzą – ser feta, oliwki, tzatziki, dolmades, fava – pasta z grochu doprawiona oliwą, kaparami i cebulą czy melitzanosalata – sałatka z oberżyny.

griechische-auberginenpaste

Gyros – grecki “döner”

Gyros, powszechnie znany jako pieczone mięso cięte w plasterki, to tak naprawdę nie potrawa, ale sposób jej przyrządzania. Mięso obracane jest na wielkim rożnie wokół pionowej osi i opiekane gazowymi lub elektrycznymi promiennikami. Oryginalny grecki gyros jest przygotowywany z mięsa wieprzowego oraz doprawiany czosnkiem, oregano i tymiankiem. Mięso gyros jest głównym składnikiem wielu greckich potraw:

  • Gyros pita – mięso zawinięte wraz z pomidorami, cebulą, tzatziki i sałatą w chlebek pita
  • Zapiekanka z gyrosa – mięso zapiekane z sosem, pieczarkami, serem i papryką
  • Gyros pizza – mięso zawinęte wraz z serem w ciasto do pizzy, obtoczone w sosie pomidorowym i zapiekane w piekarniku
gyros-pita

Souvlaki – mięsne szaszłyki

Souvláki to nic innego jak szaszłyki z mięsa wieprzowego doprawionego solą, pieprzem, oregano i sokiem z cytryny. Souvlaki są najczęściej podawane jako „souvlaki-pita“ – czyli mięso zawinięte wraz z pomidorami, cebulą, frytkami i sosem tzatziki w chlebek pita. Soulvaki są również często serwowane z ryżem i grillowanymi warzywami.

souvlaki-pita-2

Bifteki – greckie “mielone”

Bifteki to grecka odmiana kotleta mielonego. Od naszego polskiego oryginału grecka specjalność różni sie formą – bifteki mają owalny kształt – oraz recepturą. Bifteki nie zawierają jajka, ani bułki tartej, ale za to ser feta, który nadaje im ich charakterystyczny smak. Bifteki są najczęściej podawane z ryżem, smażonymi ziemniakami lub frytkami i oczywiście z niezastąpionym sosem tzatziki.

bifteki

Tradycyjne w Grecji po posiłku spożywa się ouzo – grecką wódkę anyżową, która spełnia funkcję digestifu – napoju mającego na celu poprawienie trawienia.

Restauracje greckie na Pyszne.pl

Restauracja Grecka Feta  w Krakowie
Grecka Tawerna Hellada w Krakowie
Restauracja Dalida we Wrocławiu
Restauracja El Greco w Szczecinie
Restauracja Irini w Zawierciu

Smacznego! καλή όρεξη (kalí órexi)!