kuchnia brazylijska - Feijoada

Kuchnia brazylijska

Rio de Janeiro – olimpiada smaku

Już wkrótce polscy Reprezentanci staną do sportowych zmagań w XXXI oficjalnych Letnich Igrzyskach Olimpijskich w Rio de Janeiro. Trzymamy kciuki za naszych sportowców i wierzymy, że w Brazylii nie raz zabrzmi Mazurek Dąbrowskiego. Chcąc zwiększyć Wasz apetyt na Rio zapraszamy Was do zapoznania się ze specjałami kuchni brazylijskiej, w których widzimy potencjał na medal!

Kuchnia brazylijska – mieszanka smaków i aromatów

Kuchnia brazylijska to mieszanka smaków, wywodzących się z europejskich, afrykańskich i indiańskich tradycji kulinarnych. Na bogactwo potraw ma wpływ także zróżnicowanie geograficzne i klimatyczne kraju, w którym każdy region stanowi odrębny świat smaków i aromatów. Od opartej na owocach i egzotycznych przyprawach kuchni Północnego Wschodu, poprzez dania z ryb i owoców morza w regionie Bahia, aż po bazujące na mięsie menu południowych stanów – brazylijska kuchnia jest niezwykle urozmaicona, ale w każdym przypadku pyszna, kolorowa i obfita.

Farofa, chourico, tutu de feijao – kuchnia południowego wschodu

Kulinarną podróż po smakach warto rozpocząć od południowego wschodu – regionu w którym leży stolica Brazylii, Sao Paulo oraz Rio de Janeiro, najbardziej roztańczone miasto świata. Tutejsza kuchnia opiera się na mięsie, ryżu oraz kukurydzy i fasoli. Dodatkiem do mięs jest farofa, przyrządzana z mączki z manioku zasmażanej z bekonem, solą oraz masłem. Do charakterystycznych przekąsek należą kiełbaski chourico, przypominające pikantną, hiszpańską chorizo, a składnikiem wielu dań jest Tutu de feijao, pasta przyrządzana z fasoli oraz manioku. Niezwykle popularne są owoce, podawane w formie koktajli. Jednym z najbardziej lubianych jest orzeźwiający sok z zielonych kokosów, spożywany przez słomkę, bezpośrednio z orzecha.

kuchnia brazylijska - chourico

Chourico

Churrasco i inne potrawy z grilla – kuchnia południowej Brazylii

Południowe regiony to królestwo grilla, czyli brazylijskiego barbecue zwanego churrasco. Rewelacyjna, brazylijska wołowina, charakterystyczna dla regionu pieczona świńska skóra czy soczysty drób podawane są na szpikulcach, z których biesiadnicy odkrawają kawałki mięsa. Niezwykle popularne są także grillowane warzywa oraz owoce.

kuchnia brazylijska - churrasco

Churrasco

Caruru i inne dania rybne – kuchnia północnej Brazylii

Ryby to najważniejszy element dań z północy. Obszary te obfitują także w bogactwo tropikalnych owoców, które stanowią nieodłączną część każdego posiłku. Północny wschód Brazylii oferuje kuchnię, w której najwięcej jest wpływów afrykańskich. Najpopularniejsze danie regionu nosi nazwę caruru i przyrządzane jest z krewetek, cebuli, oleju palmowego oraz orzechów nerkowca. Nadmorskie obszary obfitują w wiele rodzajów tropikalnych owoców, takich jak mango, passiflora czy ananasy, które są składnikiem zarówno dań obiadowych, jak i deserów. W powszechnym użyciu jest cukier trzcinowy.

kuchnia brazylijska - caruru

Caruru

Feijoada – danie narodowe Brazylii

Spośród tysięcy brazylijskich specjałów, jedną z najpopularniejszych potraw i daniem uznawanym za narodowe jest Feijoada. Przysmak podawany dziś w najlepszych restauracjach powstał w czworakach brazylijskich niewolników. Danie przyrządzane jest z czarnej fasoli, wędzonych kiełbasek, boczku, suszonego mięsa, nóżek wieprzowych, cebuli oraz przypraw. Pożywna, jednogarnkowa potrawa serwowana jest z ryżem i zgodnie z tradycją – podawana w porze obiadu w środy oraz soboty.

kuchnia brazylijska - Feijoada

Feijoada

Kuchnia brazylijska –  przystawki, aperetiffy i desery

Picanha

Wielbiciele mięsnych smaków muszą skosztować delikatnej, brazylijskiej wołowiny, pod postacią steku, noszącego nazwę Picanha, który doprawiony jest jedynie szczyptą soli.

Pao de queijo

Ulubioną przekąską Brazylijczyków jest Pao de queijo, czyli rozpływające się w ustach rogaliki z płynnym, serowym nadzieniem.

Pudim de leitte

Obfity obiad zakończony jest deserem. Do najpopularniejszych słodkości należy Pudim de leitte – rodzaj puddingu, przyrządzanego z jajek, skondensowanego mleka i karmelu.

Caipirinha

Narodowym trunkiem w Brazylii jest caipirinha, która powstaje na bazie wódki z trzciny cukrowej oraz soku z limonek. Tradycyjne napoje bezalkoholowe przygotowywane są z guarany, która doskonale orzeźwia i dodaje energii.

Kwintesencją brazylijskiej kuchni jest różnorodność, dzięki czemu nawet najbardziej wymagający smakosze znajdą dla siebie danie, idealnie trafiające w ich kulinarny gust.