Rozgrzewające, smakowite i kremowe – risotto: idealne danie na jesień!

Na całym świecie istnieje wiele dań przygotowywanych na bazie ryżu. Zazwyczaj utożsamiamy go z kuchnią azjatycką. W różnych krajach występuje w formie smażonej, w sushi lub jako dodatek do dania głównego. O czym czasami zapominamy, europejskie kuchnie również oferują wiele wykwintnych, przygotowanych z jego użyciem dań, w szczególności uwielbiane przez wszystkich risotto. Poznajmy jego historię i smakowite sekrety, które skrywa!

Gdzie to wszystko się zaczęło?

Cofnijmy się odrobinę w czasie. Włochy od zawsze stanowiły miejsce spotkań różnych szlaków handlowych, a przez to również prawdziwy tygiel kultur. Jedną z nowości, sprowadzonych około X wieku przez zagranicznych kupców, był ryż. Nazwany on został przez Włochów riso. Dotarł na Sycylię, gdzie próbowano go również uprawiać. Niestety – uniemożliwił to niesprzyjający klimat. Aż pięć wieków zajęło mu przybycie do regionów Lombardii i Piemontu, gdzie jego uprawa odniosła sukces. Wkrótce stał się głównym składnikiem słynnego dania, jakim jest risotto.

Co z tym ryżem?

Dla Włochów z północy kraju risotto jest tym, czym makaron dla reszty jego mieszkańców. Przygotowanie go nie zajmuje więcej czasu ani nie jest trudniejsze niż ugotowanie dobrego makaronu. Wszystko jednak sprowadza się do właściwego ryżu i jego przygotowania. Nie może być to jakiekolwiek ziarno. Istnieją pewne szczególne odmiany, których używa się do przygotowania risotto. Mogą to być: arborio, carnaroli, vialone nano, roma lub baldo. Wszystkie charakteryzuje owalny kształt i są lekko przezroczyste. Ryż powinien zostać ugotowany tak, by stał się miękki z zewnątrz, ale biały środek, nazywany przez Włochów perłą, pozostał przyjemnie sprężysty. Ta metoda gotowania (al dente) nadaje risotto konsystencję, którą wszyscy kochamy!

Sekret prawdziwego risotto!

Jaki jest drugi najważniejszy składnik ulubionego przez Włochów dania? Wszyscy na pewno zgodzą się, że to bulion. On właśnie nadaje mu jego głęboki, bogaty smak. Kucharz powinien dobrać taki, który współgrał będzie z pozostałymi składnikami. Może być on drobiowy, wołowy, a nawet rybny. Możliwości są szerokie, a wybór zależy od tego, jakie dodatki trafią do dania.

Nie szczędzimy procentów!

Po uzyskaniu kremowej, delikatnej tekstury, dobrze jest dodać wyrazu całości dania. Większość szefów kuchni używa do tego dobrego, wytrawnego wina, które podbija kwasowość i dodaje smaku.

Wisienka na torcie

Wszystkie te pyszności wymagają godnego dopełnienia. Zazwyczaj rolę tę spełnia tradycyjny Parmigiano Reggiano (parmezan). Odgrywa ważną rolę, dodając risotto słonego smaku i podkreślając inne składniki.

Niech dzieje się magia

Jedwabisty, kremowy ryż, podobnie jak cienkie chrupiące ciasto w pizzy, stanowi tło, na którym zabłysnąć mogą pozostałe składniki. Istnieją pewne tradycyjne połączenia, których po prostu trzeba spróbować!

Risotto alla Milanese: jego złota barwa i charakterystyczny smak, zawdzięczany użyciu szafranu, są dumą Mediolanu. Aby docenić je w pełni, podawane powinno być razem z osobucco.

Risotto al Barolo: dzięki użyciu wina Barolo, uzyskuje głęboki czerwono-fioletowy kolor. Charakterystyczny smak idzie najlepiej w parze z dziczyzną, w którą obfituje region Piemontu.

Risotto al nero di seppia: dzięki dodatkowi atramentu z kalmarów lub mątw, uzyskuje czarny, perłowy kolor i słony, morski smak. Wybierz jeszcze swoje ulubione owoce morza, et voila!

Risotto ai funghi: ze świeżymi, aromatycznymi grzybami i dymnym, delikatnym boczkiem. Pyszniej się nie da!

Risotto alla zucca: jesień w pełni – czy jest coś lepszego niż pachnące risotto z puree dyniowym?

Istnieje niezliczona ilość kombinacji składników, które pasują do risotto. Różni kucharze zaskoczą Cię nowymi, niespotykanymi smakami! Odkrywanie ich sprawi Ci mnóstwo przyjemności!

W tych restauracjach zamówisz pyszne risotto:

02-516 Warszawa – Gli Italiani

ZAMÓW TERAZ

05-500 Mysiadło – La Favola

ZAMÓW TERAZ

45-219 Opole – Bistro Fit&Food

ZAMÓW TERAZ

35-001 Rzeszów – Padrini

ZAMÓW TERAZ

31-546 Kraków – Trattoria Da Marco

ZAMÓW TERAZ

 

Odwiedź nasze Foodwiki i dowiedz się więcej na temat kuchni włoskiej!

Pamiętaj, że dostarczamy jedzenie codziennie, również w niedziele handlowe i niehandlowe.

Jeśli natomiast szukasz więcej inspiracji, śledź nasz profil na Facebooku i Instagramie!