Czas na…Halloween!
Jesień za pasem – najwyższy czas na organizację halloweenowej imprezy! Na halloweenowym przyjęciu z prawdziwego zdarzenia nie może zabraknąć zapierających krew w żyłach przebrań, strrrrasznie pysznego jedzenia i orzeźwiających napojów rodem z najstraszniejszych horrorów wszechczasów! Na imprezie Pyszne.pl będzie roiło się od egzorcyzmów, wampirów i martwych kucharzy… Zapowiada się prawdziwie krwawa uczta!
Przepisy na halloweenowe drinki
Egzorcyzmy dostawcy pizzy
Składniki na jedną misę ponczu
- 1 litr Schwepps Ginger Ale
- 1 litr soku pomarańczowego (bez miąższu)
- 200 ml grenadyny
Dekoracje:
- silikonowa rękawiczka
- czerwony barwnik spożywczy
- gumy/żelki w kształcie oczu
Na 24 godziny przed podaniem drinka przygotowujemy lód w kształcie ręki. Do silikonowej rękawiczki wlewamy zimną wodę. Rękawiczkę zawiązujemy i odkładamy na noc do zamrażalki. Uwaga! Aby palce naszej ręki po zamrożeniu nie przywarły do siebie, układamy rękawiczkę z wodą w zamrażalniku na płaskiej powierzchni oraz rozdzielamy od siebie poszczególne palce.
Przygotowanie drinka: Schwepps, sok pomarańczowy i grenadynę wlewamy do miski do ponczu i dokładnie mieszamy. Na krótko przed podaniem wyjmujemy rękę z zarażalki i ostrożnie zdejmujemy rękawiczkę. Gotowy lód wkładamy do misy z ponczem.
Brzegi miski oraz szklanek dekorujemy sztuczną krwią lub czerwonym barwnikiem spożywczym.
Pomarańczowa wdowa
Składniki na jedną dużą szklankę
- 4 łyżki puree z dynii
- 50 ml jogurtu naturalnego (+10 ml do dekoracji)
- 100 ml soku pomarańczowego
- szczypta kurkumy
Wszystkie składniki wlewamy do blendera i mieszamy ze sobą do momentu uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do szklanki. Dekorujemy jogurtem oraz kurkumą.
Zemsta martwych kucharzy
Składniki na jedną szklankę
- 100 ml soku z grejfruta
- 100 ml soku z czarnego bzu
- 100 ml zielonej mrożonej herbaty
Dekoracje:
- pianki marshmallows
- żelki robaki
- gumy / żellki w kształcie oczu
- zielony i czerwony barwnik spożywczy
Do szklanki wlewamy sok z grejfruta, sok z czarnego bzu oraz zieloną herbatę. Dodajemy kilka kropli zielonego barwnika spożywczego. Całość dokładnie mieszamy.
Do osobnego naczynia wkładamy 2-3 pianki marshmallows, które podgrzewamy w mikrofalówce do momentu rozpuszczenia. Do naczynia z piankami dodajemy kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego. Rozpuszczoną masę piankową nakładamy na brzeg szklanki tworząc efekt pajęczyny. Napój dekorujemy piankami marshmallows i żelkami.
Krwawa uczta
Przepis na 2 lampki
- 100 ml mleczka kokosowego w puszcze
- 100 ml śmietany 30%
- 200 ml soku ananasowego
- 200 ml soku z banana
Dekoracje:
- pulpa kokosowa
- małe pianki marshmallows
- żelki / guma do żucia w kształcie zębów
Odrobinę pulpy kokosowej odkładamy na bok. Wlewamy do blendera wszystkie składniki – mleczko kokosowe z pulpą, śmietanę, sok z banana i ananasa. Całość dokładnie mieszamy.
Na płaskim talerzyku mieszamy pulpę kokosową z kilkoma kroplami czerwonego barwnika spożywczego i moczymy w niej brzegi szklanek. Napój przelewamy do naczyń. Całość dekorujemy kilkoma kroplami czerwonego barwnika, piankami marshmallows i gumowymi zębami.
Koszmar następnego zamówienia
Składniki na jedną dużą szklankę
- 300 ml mleka czekoladowego
- czarny barwnik spożywczy
- 1 ciastko oreo
Do szklanki wlewamy mleko czekoladowe. Dodajemy kilka kropli czarnego barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy. Całość dekorujemy pokruszonym ciasteczkiem oreo.
*Wszystkie proponowane przez nas drinki na Halloween zostały przyrządzone bez użycia alkoholu. Oczywiście jeżeli planujecie zakrapianą imprezę, możecie “uszlachetnić” Wasze drinki czymś mocniejszym. Do tego typu eksperymentów nadają się najlepiej drinki: egzorcyzmy dostawcy pizzy, zemsta martwych kucharzy oraz krwawa uczta.
Życzymy Wam strrrrasznie pysznej zabawy hallowenowej!