Wywiad Pyszne.pl: Dr Bardadyn Salad & Cocktail Bar z Bytomia

W dzisiejszych czasach wszyscy chcą być fit. Niełatwo jest jednak znaleźć czas na przygotowanie sobie zdrowego posiłku. Co zrobić, jeśli dodatkowo jesteśmy na diecie i liczymy każdą kalorię? Spokojnie, Robert z Dr Bardadyn Salad & Cocktail Bar zna odpowiedź na to pytanie.

Pyszne.pl: Prowadzenie restauracji ze zdrowym menu z pewnością nie jest łatwym zadaniem. Należy pilnować ich kaloryczności, wartości odżywczych, a przy tym wszystkim nie wolno zapomnieć o ich smaku. Skąd Pana pomysł na taki profil działalności?

Pan Robert: Wiele lat temu  postanowiłem zmienić swoje życie na zdrowsze. Zacząłem uprawiać sport i próbowałem lepiej się odżywiać, ale nie było to takie proste. Wiele czasu poświęciłem na poznawanie zasad zdrowego odżywiania.  Świadomość tego co się je i jak te produkty wpływają na nasz organizm jest niezwykle ważne. Na pewnym etapie zacząłem dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniami z przyjaciółmi i znajomymi. I tak zrodził się pomysł, żeby pójść o krok dalej i otworzyć restaurację, która pomoże innym też zmienić swoje życie na zdrowsze. W sieci znalazłem informacje na temat możliwości otwarcia lokalu franczyzowego Dr Bardadyn, której menu opiera się na tzw. diecie strukturalnej, która z kolei idealnie pasowała do mojej filozofii zdrowego odżywiania. Menu ułożone przez Dr Bardadyna, pokazuje jak smaczna może być zdrowa kuchnia i jak możemy się po niej dobrze i lekko czuć.

Dr Bardadyn Salad & Cocktail Bar

Jakby Pan zdefiniował zawód restauratora? To na pewno ciężka praca. Czym jest dla Pana?

Pan Robert: Prowadzenie lokalu gastronomicznego w formie baru czy restauracji wymaga od właściciela wiele pracy i wyrzeczeń. Bez pasji i zaangażowania nie ma szans na stworzenie dobrej restauracji. Odpowiednia wiedza i doświadczenie są niezbędne do odniesienia sukcesu. Ja otwierając swój lokal uczyłem się wszystkiego od podstaw i wiem ile błędów można popełnić bez odpowiedniego przygotowania. Na szczęście mój upór i wiara w moją misję pomogły mi znaleźć się w miejscu, w którym jestem teraz. Obecnie odwiedza nas kilka tysięcy Gości w ciągu miesiąca, m.in. dlatego zawód restauratora jest dla mnie po prostu spełnieniem.

Czym jest wspomniana na Waszym profilu dieta strukturalna?

Pan Robert: Dieta Strukturalna zapewnia szybkie i skuteczne odchudzanie bez efektu jo-jo, a także jest doskonałym wzorcem stosowania zasad zdrowego jedzenia.  Dieta strukturalna odmładza, regeneruje i wzmacnia strukturę tkanek organizmu. Równocześnie zapewnia trwałe obniżenie i stabilizację masy ciała dzięki stymulowaniu tempa przemiany materii.  W diecie zalecane są naturalne produkty o maksymalnej zawartości najbardziej wartościowych składników odżywczych – witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy – i minimalnej kaloryczności. Wśród produktów zalecanych w diecie strukturalnej znajdują się starannie wyselekcjonowane najbardziej wartościowe produkty zbożowe, warzywa, owoce, orzechy i pestki, niezbędne tłuszcze, produkty stanowiące źródło najwyższej jakości białka przede wszystkim pochodzenia roślinnego, ryby oraz w niewielkich ilościach chude gatunki mięsa. Dieta strukturalna doskonale sprawdza się podczas odchudzania, a jednocześnie jest zalecana w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych, m.in. nadciśnienia, miażdżycy, podwyższonego poziomu cholesterolu, cukrzycy, nowotworów, depresji i zespołu przewlekłego zmęczenia. Dieta strukturalna jest dietą pełnowartościową, a jej zasady są zgodne z aktualnym stanem wiedzy medycznej i nauk o żywieniu.

Na rynku jest wiele miejsc o podobnym profilu. Co Was wyróżnia? Czy osiągnęliście jakieś sukcesy, którymi możecie się pochwalić?

Pan Robert: Przede wszystkim wyróżnia nas profesjonalne łączenie składników poszczególnych potraw zgodne z zasadami diety strukturalnej. Oprócz smacznego i zdrowego jedzenia nasi Goście mogą uzyskać dodatkową porcję wiedzy na temat zasad zdrowego odżywiania. W propagowaniu zdrowego stylu życia wspiera nas strona naszego franczyzodawcy: dietastrukturalna.pl W 2013 roku zdobyliśmy I miejsce w plebiscycie na najlepszy Lokal gastronomiczny w Bytomiu organizowany przez Dziennik Zachodni i Naszemiasto.pl. Poza tym widok ze stolików jaki roztacza się z przez wielką witrynę Galerii tworzy niepowtarzalny klimat tego miejsca.

Dr Bardadyn Salad & Cocktail Bar

W jaki sposób udaje się Wam zachować wszystkie wartości odżywcze w serwowanych potrawach? Czy stosujecie jakieś niekonwencjonalne metody, dzięki którym wartości odżywcze nie znikają?

Pan Robert: To proste: w naszych potrawach stosujemy jak najmniej albo w ogóle nieprzetworzone  produkty. Mięso w zdrowy sposób pieczemy w piecu. Nasze sałatki składają się głównie ze świeżych produktów, soki serwujemy świeżo wyciskane każdorazowo bezpośrednio po ich zamówieniu. Pieczywo pełnoziarniste lub razowe do gorących kanapek odbieramy bezpośrednio od wytwórcy, gdzie jesteśmy pewni ,że nie ma w nim żadnych środków  konserwujących ani ulepszaczy.

Czy wychodzą Państwo naprzeciw oczekiwaniom klientów? Czy mieli Państwo jakieś niecodzienne zamówienia, które udało się zrealizować?

Pan Robert: Słuchamy naszych Gości i ich sugestii. Niedawno poszerzyliśmy naszą ofertę świeżo wyciskanych soków i koktajli- do wyboru jest ich aż 37 rodzajów. Poza tym sezonowo wprowadzamy do menu nowe potrawy np. leczo z filetem z kurczaka czy tatara z wędzonego łososia z kaparami. W menu są też dania dla osób uprawiających sporty siłowe.

W Państwa menu znajdują się również ciekawe, kolorowe “Eliksiry Młodości”. Mógłby nam Pan przybliżyć czym są?

Pan Robert: Eliksiry Młodości to koktajle odchudzające, przygotowywane z wartościowych naturalnych produktów diety strukturalnej, to najlepszy rodzaj niskokalorycznych posiłków dla każdego, kto chce schudnąć szybko, zdrowo i na stałe zachować efekty kuracji.
Te pożywne i smaczne koktajle, skomponowane tak, by zapewniały szybką redukcję masy ciała, mają najkorzystniejszy spośród wszystkich dietetycznych dań stosunek wysokiej wartości odżywczej do niskiej kaloryczności. Dzięki temu każda szklanka koktajlu dostarcza o wiele więcej cennych substancji odżywczych niż tradycyjny posiłek, a jednocześnie jest całkowicie pozbawiona szkodliwego balastu pustych kalorii.

Dr Bardadyn Salad & Cocktail Bar

W dobrej restauracji liczą się nie tylko ładny wystrój oraz serwowane dania. Równie ważni są jej pracownicy, bo to oni tworzą to miejsce. Mógłby Pan coś o nich powiedzieć?

Pan Robert: Osoby pracujące w Barze Dr Bardadyn to młodzi, pogodni ludzie z reguły w trakcie studiów (często na Dietetyce) po odpowiednim przeszkoleniu. Niektórzy z nich pracują już ponad 2 lata co w gastronomii nie zdarza się często. Tworzą oni bardzo miłą atmosferę naszego lokalu ,co jest doceniane przez naszych Gości.

Weszliśmy w nowy 2017. Na czym chce się Pan skupić w najbliższej przyszłości? Czego możemy Panu życzyć?

Pan Robert: Nadal będziemy koncentrować się na propagowaniu zdrowego stylu życia. 2017-ty to już piąty rok obecności w życiu kulinarnym naszych Gości. Bardzo wielu z nich odwiedza nas od samego początku. Chciałbym im podziękować za zaufanie jakim nas obdarzają a nam proszę życzyć ich zdrowia i zadowolenia z naszych potraw.

Zapraszamy do zamawiania online na Pyszne.pl – Dr Bardadyn Salat Coctail Bar poleca się w Bytomiu!

 

Joanna author

Miłośniczka dobrego jedzenia i wszystkiego co ma z nim związek! Odkrywam dla Was najnowsze foodowe trendy, sprawdzam co słychać na Pyszne.pl i czym będziemy się zajadać w najbliższym czasie!