5 koreańskich dań, których musi spróbować każdy foodie!

Kuchnia koreańska jest prosta, ale niezwykle smaczna. Trzeba jej spróbować – stała się teraz absolutnym hitem. Większość posiłków przygotowuje się, używając tylko kilku składników. Ryż, warzywa, ryba, wodorosty i tofu (po koreańsku „dubu”) to podstawowe produkty, które wykorzystuje każdy koreański szef kuchni. Jest jednak kilka dań, których powinien spróbować każdy smakosz kuchni koreańskiej. Od frytek z wołowiną bulgogi po burgery z kimchi – przygotuj się na przepyszne eksplozje smaku.

Ciekawostka: zgodnie z tradycją, liczba przystawek odzwierciedlała status społeczny. Tylko królowi można było podać 12 dań. Współcześnie, mnogość przystawek serwowanych do każdego posiłku sprawia, że kuchnia ta jest ekscytującą przygodą, a wieczorna kolacja porywa niczym kulinarny rollercoaster.

1. Bulgogi

Nic nie przebije grillowanej wołowiny (czasem wieprzowiny) w oryginalnym koreańskim stylu, którą marynuje się w mieszance sosu sojowego, oleju sezamowego, czosnku i papryczek. Najpopularniejszy i najsmaczniejszy jest antrykot, ale polędwica wybierana jest równie chętnie.  Ten przysmak o bogatym smaku można znaleźć nie tylko na tradycyjnym koreańskim grillu – niedawno widzieliśmy cienko pokrojoną wołowinę bulgogi jako dodatek do frytek i pożywny składnik sałatek. Delikatne, karmelizowane mięso – któż mógłby się oprzeć?!

2. Bibimbap

Okrzyknięty koreańskim kuzynem poké bowl, Bibimbap słynie z pysznych połączeń smaków, stąd jego ogromna popularność. Ta klasyczna potrawa opiera się na ryżu z dodatkiem wyśmienitych składników. Wśród nich znajdują się świeże i kiszone warzywa, a także różne rodzaje mięs oraz owoców morza, takich jak krewetki czy ośmiorniczki. Uzupełnione jajkiem sadzonym danie stanowi świetną propozycję na kolację. 

3. Kimchi

Kimchi zajmuje szczególne miejsce w sercach wielu Koreańczyków. Jako tradycyjna przystawka składająca się z kiszonej kapusty lub białej rzodkwi, danie to stało się absolutnym hitem, bez którego nie możemy się obejść! Wszystkie warzywa marynuje się w zalewie przygotowanej z sardeli, imbiru, płatków chilli i czosnku. Nie zdziw się jednak, jeśli smak kimchi próbowanego w różnych lokalach dramatycznie się różni. Choć trudno w to uwierzyć, istnieje ponad 100 różnych odmian kimchi! Sposób przygotowywania kimchi ewoluował razem z kuchnią koreańską. Kimchi jest wszędzie – od tradycyjnych koreańskich jadłodajni po modne restauracje typu pop-up z azjatycką kuchnią fusion!

4. Gimbap

Przedstawiamy koreańskie sushi. Nie, nie chcemy nikogo nabrać! Prawda jest taka, że Koreańczycy mają swoją własną wersję popularnej japońskiej potrawy, którą zna większość z nas. Gimbap to zdrowy smakołyk, który bazuje na dwóch prostych składnikach: suszonych wodorostach (gim) i ryżu (bap), ale na tym nie koniec. Wypełniony szpinakiem, solonymi kawałkami ogórka, marchewki, wołowiny lub tuńczyka jest gwarancją prawdziwej uczty! Podziel się nim, zjedz na lunch lub podczas kolacji –  czas na gimbap!

5. Hoeddeok

Na chwilę odłóżmy na bok wszystkie dania z ryżem, a zamiast tego przejdźmy do deseru! Hoddeok to – zupełnie szczerze – najsmaczniejsze pancakes, jakie można sobie wyobrazić! Oto dowód: wyobraź sobie tradycyjne ciasto na pancakes, wypełnione mieszanką cynamonu, miodu, brązowego cukru i kawałków orzeszków ziemnych – jesteś w raju! Jeden kęs tego przysmaku sprawi, że twoje kubki smakowe znajdą się w siódmym niebie. Obiecujemy.

(Dziękujemy Marije van Seventer, właścicielce Kim Chi Wow, za informacje!).